Analízisről mérnököknek
Október 17-én kilencedik alkalommal rendezte meg a Varinex számítógépes szimulációval és véges elemes analízissel foglalkozó SimDay szakmai konferenciáját.

A jobbára végeselem-analízises módszeren alapuló szimulációs eszközökkel mintegy másfél évtizede foglalkozik a Varinex Zrt. A szoftvermegoldások rohamos fejlődésével és általános elfogadottságuk nagymértékű növekedésével összhangban a cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a területre. Ezért is hívta életre közel egy évtizede a szimulációval bármilyen formában, a legszélesebb ipari területekről kapcsolatba kerülő mérnökök első kézből történő tájékoztatására SimDay elnevezésű évenkénti szimulációs konferenciáját.

Az idei, sorrendben kilencedik rendezvényt október 17-én tartották a budapesti Tulip Inn Millennium hotelben. A SimDay 2013 konferencia – az MSC.Software és a Simufact szoftverfejlesztő vállalatok képviseletében részben külföldi – előadói mintegy 110 érdeklődő szakember előtt adtak áttekintést a nap első felében a Varinex által forgalmazott szilárdságtani, dinamikai, akusztikai, képlékeny alakítási, hegesztési, folyadék- és hőáramlási szimulációs eszközök újdonságairól. A folytatásban a magyarországi MSC, Simufact és Autodesk Simulation felhasználók találkozójára és bemutatóira került sor.

A hallgatóság (jól) döntött

A szemléletes és élvezetes délutáni felhasználói bemutatók a mérnöki szimuláció igen szerteágazó ipari alkalmazásait fogták át a mikrocellurális habok hőformázásának szimulációjától a hideghengerlési folyamat komplex véges elemes modellezésén és gépjárművek akusztikai vizsgálatán keresztül a forgácsképződés mechanikai és termodinamikai szimulációjáig. Így nem volt könnyű helyzetben a hallgatóság, amikor a szervezők a legjobb előadás megválasztására kérték fel a jelenlévőket.

A legtöbb szavazatot Sábitz László előadása kapta, amely vasúti kerékben lejátszódó hőtani folyamatok szimulációjával foglalkozott. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszékének oktatója azt mutatta be prezentációjában, hogyan vizsgálta a legkorszerűbb számítógépes elemzési módszerekkel négy tuskóval fékezett vasúti kerék repedéseit és szövetszerkezeti változásait, illetve a szimulációk milyen következtetések levonására adtak lehetőséget.

A modellezés után végzett termodinamikai szimuláció segített magyarázatot találni a gyakorlatban tapasztalt, de szokásos eljárásokkal nehezen igazolható ausztenitesedési folyamatra. Az előadás alapján készített szakcikkünk a későbbiek lesz olvasható honlapunkon. Sábitz László az előző SimDay konferenciákon is szerepelt előadóként, korábban hasonlóan alkalmas számítási eljárással a sínfejrepedési hibákkal kapcsolatos kérdések megválaszolását tűzte ki célul. Az ebben a témában készült írásának első része itt, folytatása pedig itt olvasható a gyartastrend.hu portálon.