Amikor a drón frigyre lép az önvezető kocsival
Az Airbus egyik új közlekedési koncepciója pilóta nélküli repülőgépekkel ötvözi az autonóm szárazföldi járműveket.

A repülőgépgyártó Airbus kedden lerántotta a leplet a maga drónnal felemelhető autójának koncepciójáról. A Pop.Up rendszerre keresztelt kombó a március 9-én kezdődő Geneva Motor Show-n debütált. Az Airbus egy Italdesign nevű céggel együtt ötölte ki a találmányt.

A Pop.Up rendszer központi eleme egy emberek befogadásra képes 2,5 méter hosszú és 1,4 méter magas kapszula. Ez utóbbit egy akkumulátor hajtotta alvázhoz lehet csatlakoztatni, amitől az egy kétüléses elektromos autóvá válik. Az Airbus szerint az alváz egy feltöltéssel 100 kilométer megtételére képes, szóval nem egy hosszú hatósugarú járműről beszélünk.

A moduláris design annyit jelent, hogy a kapszula az alvázról könnyedén leválasztható, hogy aztán egy pilóta nélküli drónnal a levegőbe emelkedhessen. (Arról nem szól a fáma, hogy ezt követően mi történik a magára maradt alvázzal.)

Az utazók egy okostelefonos alkalmazással rendelhetik magukhoz a drónt.

Az Airbus nem tudta megmondani, hogy a Pop.Up valaha testet ölt-e, de valószínűtlen, hogy a közeljövőben látni fogunk valamilyen hozzá hasonló tüneményt. Annyi viszont biztos, hogy a vállalatnak komoly szándékai vannak a városi ingázásra alkalmas „Függőlegesen Felszálló és Landoló (VTOL)” járművek kialakítására.