Ami a csövön kifér
Április 7-11. között tartják Düsseldorfban a huzal- és kábel-, illetve a csőipar világviszonylatban legjelentősebb gyártástechnológiai seregszemléit, a soron következő wire és Tube nemzetközi szakvásárokat.

Idén tizennegyedik alkalommal ad otthont a Düsseldorfi Vásárváros a wire nemzetközi huzal- és kábelipari, valamint tizenharmadszor a Tube nemzetközi csőipari gyártástechnológiai szakvásárnak, amelyek kétségtelenül szakterületük világszerte legnagyobb érdeklődésre számot tartó szakmai eseményét jelentik. A kétévenkénti tavaszi vásárütemezési időpont rendszerint megfelel egy-egy új innovációs ciklus kezdetének az ágazatokban, így a vásárlátogatás jól egybeesik a cégek beruházási döntéseinek előkészítésével.

A szakemberek egybehangzó vélekedése szerint ami csak „történik” a kábeles, illetve a csöves iparban, az Düsseldorfban jelenik meg először a nagy nyilvánosság előtt. Ráadásul a két szakvásár összefonódása a szinergiahatás kihasználásának remek példája: a látogatók tekintélyes arányban érdekeltek mindkét iparágban (például az autóipari és az építőipari beszállítók mindenhol a fő látogatói célcsoportokhoz tartozik), és látogatják meg kombináltan mindkét rendezvényt – mondta el Friedrich-Georg Kehrer, a Messe Düsseldorf vásártársaság projektigazgatója a rendezvények január 22-ei bécsi sajtótájékoztatóján.

Lendület az üzletben

Az eltelt időben a kiállítók számát tekintve szinte töretlen és nagyarányú fejlődés jellemzi mind a wire-t, mind a Tube-ot. A huzal- és kábelipar seregszemléjének 1986-os alapítása óta több mint kétszeresére nőtt a kiállítói létszám. A csőipari vásár sikergörbéje még meredekebb a wire-hoz való 1988-as csatlakozása óta: a standokat igénylők száma nyolcszorosára emelkedett. A vásár projektigazgatója kiemelte, hogy bár a kiállítók számában az előző, 2012-es rendezvényekkel összehasonlítva érdemleges változás idén nem várható, a lefoglalt alapterület folyamatosan növekszik.

Ez a rendezvény azon unikumot képviselő jellegzetességével hozható kapcsolatba, hogy a wire és a Tube egyre jobban eltávolodik az egyébként ezeknél is a kezdeteket jelentő mintavásár jellegtől. A látogatók a kiállítóhelyeken legtöbbször magukat a berendezéseket tekinthetik meg, élőben, munka közben, ami persze jelentős helyigénnyel párosul. Egyébként a két évvel ezelőtti előző rendezvényeken a vásárváros 15 csarnokában 58 országból érkezett mintegy 2500 kiállító mutatta be szakértelmét (a nemzetközi részvétel összességében 65 százalék körül mozgott), és 111 országból érkezett a több mint 73 ezer látogató.

A wire-től eltérően a Tube bemutatóin nemcsak a gyártási technológia, hanem maguk a termékek, a csövek is szerepelnek, a legkisebbektől a több méteres átmérőjű gigatermékekig. Itt elsősorban vas- és acélcsövekre kell gondolni, de ezen felül a Tube egyre inkább nyitni kíván a korszerű alapanyagokból készült, így színesfém, műanyag, üvegszálas, kerámia-, kompozit-, beton- és cementcsövek, illetve technológiáik felé.

Hagyományos tematika – új elemekkel

Mindkét szakvásárra igaz, hogy alapvetően nem változtatnak az évek óta hagyományos tematikán, azaz a huzalok és kábelek, illetve a csövek előállításában és feldolgozásában használatos gépek és berendezések, a szerkezeti és segédanyagok, a kapcsolódó mérés-, szabályozás- és vezérléstechnika, illetve eljárástechnika és környezetvédelem témaköre kerül a középpontba. Ennek ellenére Friedrich-Georg Kehrer a wire 2014 és a Tube 2014 tekintetében is felhívta a figyelmet egy-egy jövőbe mutató új kezdeményezésre.

A wire esetében a hálóhegesztő gépeket először összpontosítják idén egy 2000 négyzetméteres kiállítási területre, és nem a csarnokokban „szétszórva” mutatják be. A Mesh welding különbemutató létjogosultságát az indokolja, hogy a számos formában és variációban, a legfinomabbtól a vaskos acélig rácsos szerkezeteket előállítani képes gépek kereslete ugrásszerűen növekedett. A minőségi hálóstruktúrákat egyre több területen alkalmazzák, az építőipari szerkezeterősítésektől az üzletberendezéseken keresztül a kerítés- és profilrácsokig.

A Tube keretén belül áprilisban először rendezik meg a műanyag csövek fórumát, a PTF-et (Plastic Tube Forum). A különbemutató ad alkalmat az érdekelt alapanyaggyártók, csőgyártók, kereskedők, illetve felhasználók találkozására. Ez a kezdeményezés a műanyag csövek felfutásával, a változatos alkalmazási lehetőségek támasztotta fokozott igényekkel kíván lépést tartani.

Szerény, de van hazai érdeklődés

A kiállítók részéről a hazai érdeklődés – elsősorban anyagi okokra visszavezethetően – visszaesést mutat. Miután 2012-ben a csőipari szakvásárra négy, a kábel- és huzalipari bemutatóra további egy cég jelentkezett Magyarországról, idén egy-egy résztvevő várható – tudtuk meg a Messe Düsseldorf magyarországi képviseletét ellátó BD Expo Kft. ügyvezetőjétől, Máté Szilviától. A képviseletvezető szerint a részvétel ösztönzésében nagy szerepet játszhatna az egyéninél sokkal gazdaságosabb megjelenést biztosító közös stand.

A vásári fellépés ilyen formájú támogatására azonban most egyetlen kompetens szervezet, intézmény sem vállalkozik. A vásártematikák erős autóipari érintettsége okán szóba került ugyan, hogy a Magyar Járműalkatrész-gyártók Szövetsége (Majosz) szervez közös megjelenést a potenciális magyar kiállítók számára, de végül egy hasonló megoldásról a – e tekintetben szerencsétlenül időbeli átfedéssel rendezett – Hannoveri Vásár keretei között döntöttek, az ott idén súlyponti különbemutatóként jelentkező mobilitási szekcióban. Most és távlatilag a düsseldorfi és a hannoveri rendezvények tematikai és időszinergiájának kihasználásáról érdemes gondolkodni.