Amerikai tudósok mesterséges szívet alkottak
Az imitált szerv a valódihoz hasonlóan képes továbbszivattyúzni magában a folyadékot.

A puha robotok ihlették azokat a kutatókat, akik egyszer akár a valódi központi emberi szerv helyettesítésére is képes, pumpáló, mesterséges szívet hoztak létre.

Az utóbbi években a kígyók és a csápok imitálására alkalmas, lágy robotokkal hozakodott elő a tudomány. Ezek az eszközök rugalmas műanyagból készültek, és a szerkezeteket sűrített levegővel bírták mozgásra a tudósok.

A gond ott kezdődik, hogy a levegőt szolgáltató csőhálózat egyszerű, lapos formákra predesztinálja a robotokat, mondja az ithacai (New York állam) Cornell Egyetem részéről Robert Shepherd. A tudós csapata éppen ezért építi szilárd, lyukacsos műanyaghabból a robotjait, amely az izmainkat átszövő érhálózathoz hasonlóan, a maga természetes csőhálózatán keresztül tudja áramoltatni a levegőt. A szilárd műanyag bevonat a bőrhöz hasonlóan tartja magában az objektumok maradék részét.

A csapat először néhány „nyúlékony”, levegővel működő, egyszerű eszközön tesztelte a matériát, majd pedig létrehozták belőle a szív egy egyszerű, emberi modelljét. A különbség annyi, hogy a természetes változat négy üregével (két kamra, két pitvar) szemben a műszív csak kettővel rendelkezik. A működéshez szükséges levegő a műszervet megfeszíti, amely így pumpálni kezdi a vizet a kamrák között. A habszív működése a „műanyag bőr” miatt effektíve nem látható.

A már létező műszívek több részből állnak, ami növeli a hibák esélyét, de az új találmány egyetlen darabból áll.