hirdetés
hirdetés

Dormio

Álommanipuláló hordható eszközt tesztelget az MIT

A kesztyűvel távoli rokonságba hozható Dormio egyszer talán a súlyosan traumatizált emberek életminőségén is sokat javít majd.

hirdetés

Álomhekkelő, kézre húzható eszköz kifejlesztésén dolgoznak az MIT Dream Lab nevű kutatóműhelyének munkatársai. A szerkezet célja nem titkoltan az emberek életminőségének javítása.

A tudósok az ébrenlét és az alvás közötti mentális állapotra (hipnagógia, vagyis tkp. félálom) fókuszálják a vizsgálataikat. A kísérletek központi elemének számító, Dormiónak elnevezett, kézre húzható találmány dolga, hogy különböző érzékelőkkel az éppen mélyálomba zuhanó vizsgálati alany izommozgásait, szívverését és a bőrének elektromos vezetőképességét figyelve meghatározza, hogy viselője pillanatnyilag az alvás melyik fázisát éli át.

Dormio (Forrás: MIT Dream Lab)

Amikor a (tudományosan) megfigyelt személy a hipnagógia szakaszába ér, a Dormio akusztikus jelet küld a tudatába, a választ pedig rögzíti. Az egyik alkalommal például, amikor az eszköz a megfelelő időpontban a „tigris” szót játszotta be az éppen elalvó önkéntesnek, a csíkos fenevad a résztvevő álmában is felbukkant.

Amellett, hogy – mint mindent – a Dormio képességeit alantas célokra is fel lehet használni, a kutatók azt remélik, hogy a szerkezet később sok ember számára a traumatikus élmények feldolgozásában is segédkezet nyújt majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Next Web)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés