Állatibőr-alternatíva gombafonalakból
Finnországi kutatók bemutattak egy gyártási technológiát, amellyel gombafonalakból lehet előállítani az állati bőrhöz hasonló textíliákat.

Ugyan az állati bőr ruhaipari felhasználása immár több évezredes múltra tekinthet vissza, az állattenyésztés és a modern bőrfeldolgozási technikák környezetpusztító hatása egy ideje már sok gyártót „zöldebb” alternatívák felderítésére sarkall.

Az ő törekvéseiket segíthetik a finn VTT Műszaki Kutatóközpont tudósai, akik történetesen gombából állítanak elő egy, az említett szövetek helyettesítésére alkalmas matériát. Az új megközelítés alapját egész konkrétan a gombafonalak micéliumként ismert szövedéke képezi.

Forrás: VTT

Ugyan ezt az anyagot különböző egyéb textíliák előállítására már évszázadok óta használják, a VTT csapata addig finomította ezeket az eljárásokat, mígnem végül már a bőrhöz hasonló strapabírású szövetet sikerült létre hozniuk belőle.

A finn tudósok először 2019-ben rántották le a leplet a technológiájukról, amelynek azonban ekkor még jelentős korlátok akadályozták a kiteljesedését. A nehézséget az jelentette, hogy két dimenzióban a micélium kultivációját ipari méretekben ekkor még nem tudták megoldani. A most bemutatott, szabadalmaztatás alatt álló technológia a szokványos bioreaktorokban folytatott ún. folyékony erjesztés procedúrájára támaszkodva a környezetbarát műbőr gyártásának felfuttatását azonban már lehetővé teszi.

Forrás: VTT

Mint kiderült, a korszerű módszer akár percenként egy méter hosszú micéliumbőr-ív előállítására is lehetőséget kínál.

A kutatók szerint az eljárás gond nélkül adaptálható az ipari roll-to-roll gyártási módszerekhez, és jelenleg azt vizsgálják, hogy különböző kiegészítők és ruházati cikkek előállításához mennyire célszerű az alkalmazása.