Szén nanocsövek segíthetik a mesterséges szervek előállítását
A tudósok régóta sikertelenül igyekeznek mesterséges pórusokat létrehozni a sejtek membránjain. A szén nanocsövek áttörést hozhatnak a kísérletekben.

A membrán igen fontos része a sejteknek: a sejtszervecskéket és a hasznos anyagokat a sejteken belül, a „kéretlen látogatókat” pedig azokon kívül tartja. A membránnak emellett szelektíven átjárhatónak kell lennie, hogy a szükséges molekulák (DNS, víz) számára bejáratot biztosítson a sejtekbe. Bár a kutatók ma már képesek (a gyógyszergyártásban és a vízkezelésben használatos) szintetikus sejthártyákat előállítani, a megfelelő áteresztőképesség kialakítása továbbra is gondot jelent.

Egy, a Nature folyóiratban közölt tanulmány szerint nemzetközi tudósoknak szén nanocsövekkel most sikerülhet leküzdeni a problémát. A lipidekkel bevont csövek komolyabb roncsolások nélkül képesek áthaladni a membránon, és némi töltéssel felvértezve a természetes csatornákhoz hasonlóan ezek is alkalmasak a molekulák szelektív szállítására. A kutatók komoly várakozással tekintenek a technikára, amelynek például a mesterséges szervek (tüdő, vese) előállításakor is komoly hasznát vehetik. Mindehhez ugyanakkor a mesterséges csatornák szűrőképességének hatékonyságán valamelyest még javítaniuk kell.