Zamaróczy Ádám 2021. február 01. 14:24
Alacsony Föld körüli pályán szálló szálloda
„Gravitációval felruházott”, forgó űrhotelt küldhet alacsony Föld körüli pályára egy egykori NASA-s szakemberek által alapított, Orbital Assembly Corporation (OAC) nevű társaság.

A vendégek mellett tudósokat és asztronautákat is szívesen látnának Voyager Space Stationnek (VSS) keresztelt létesítményükben a fejlesztők.

A vendégfogadó tulajdonképpen egy 200 méter átmérőjű gyűrű lenne, amely kellően gyorsan forogna ahhoz, hogy a benne kialakított 24 darab, 240 négyzetméteres lakómodulban a Holdéhoz hasonló mértékű nehézkedés ébredjen.

Ha minden jól megy, a hotelt az űrben robotokkal fogják felhúzni. Ezt a nagyszabású akciót megelőzően az építőrobotok kezdetlegesebb példányaival különböző teszteket még azért végre fognak hajtani.

Az egyik korai prototípussal (DSTAR) például, kísérletként a majdani szálloda vázának egy 90 méter hosszú szekcióját itt, a Földön próbálják majd meg összeszerelni.  A remények szerint akár nem több mint 90 perc alatt is végezhetnek a művelettel. Ha sikerrel járnak, a robot PSTAR nevű, fejlettebb nagytestvérével immár a magasban húzódó keringési pályán a teljes gyűrű kicsinyített példányát igyekeznek majd megépíteni.

Az OAC a végleges projekt megvalósítására csak az alapos tesztelgetések sikere esetén keríthet majd sort. A pörögve suhanó szálloda a szakemberek szerint már 2025-ben elkészülhet, és lakosztályait a jól szituált kikapcsolódni vágyók akár már 2027-ben elfoglalhatják.