hirdetés
hirdetés

Al Capone a jezsuitának írt szerelmes dalt

Chicago rettegett gengsztere az Alcatraz börtönben szerelmes dalt komponált Az én Madonnám címmel. A kottát egy jezsuita atyának dedikálta.

hirdetés

Amerikában, a húszas években, a szesztilalom idején emelkedett fel a véres kezű Al Capone (1899–1947) csillaga. Chicagóban megszerezte az alvilág - valamint a politikusok, és rendőrök - feletti uralmat és szinte a város teljhatalmú vezetőjévé vált. Kevésbé ismert, hogy a banditának volt egy lágyabb oldala is, rajongott a jazzért és az operáért. Mikor végül a többszörös gyilkost adócsalásért sikerült börtönbe zárni, saját együttest alakított és dalt komponált.

Capone a börtönben találkozott Vincent Casey jezsuita pappal, aki a rabok lelki gondozását látta el. Miután megtanult ügyesen mandolán játszani, folytatta zenei tanulmányait az atya segítségével. Két éven át minden szombaton találkozott Caseyvel Capone, ezután komponálta meg - látszólag a feleségének, Mae-nek írt - szerelmes dalát, amit azonban az atyának - barátjának és bizalmasának - szánt karácsonyi ajándékul. A kotta alá Capone ajánlást is írt „legjobb barátjának, Vin Casey atyának karácsonyra”.

A dal kézzel írt és Al Capone által aláírt kottáját most árverésre bocsájtják az RR Aukciós házban. Ez az egyetlen dal, amit Capone komponált, az az ember, aki egyébként a Valentin napi mészárlás révén vált ismertté - mondta el Bobby Livingston, az aukciós munkatársa. Capone 1929-ben, Valentin-napon, egy rivális banda hét tagját ölette meg egy garázsban.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés