Akusztikus monitorozás a gyártósor mellett
A Fraunhofer Institute for Digital Media Technology munkatársai létrehoztak egy érzékelőt, amely hang alapján figyeli, hogy az egyes alkotóelemek szilárdan csatlakoztak-e egymáshoz.

Egy mesterséges intelligenciára épülő, új akusztikus rendszer hatékonyan meg tudja állapítani, hogy a gyártás során egymáshoz csatlakoztatott alkatrészek stabilan illeszkedtek-e össze. A tökéletlen kapcsolódásokra gyakran már csak a való életben bekövetkezett malőrök vagy tragédiák megvalósulása után derül fény.

A Fraunhofer Institute for Digital Media Technology szakembereinek új okos szenzorai hang alapján tudják meghatározni, hogy a kialakult kötődés mennyire erős a komponensek között. Az egyes termékek előállítása folyamán, gyakran egy határozott kattanás jelzi, ha az alkotóelemeik között szilárd kapcsolat keletkezett. A német fejlesztésű intelligens érzékelők éppen azt figyelik, hogy az illeszkedés az elvárt hangeffektus kíséretében történik-e meg. Ha problémát észlel, a szenzor értesíti az illetékes alkalmazottat.

Forrás: 123rf

A Fraunhofer szerint az új megoldás egyedülálló tulajdonsága, hogy különbséget tud tenni a számos különböző „kattintástípus” között, és a hangos termelési környezetből érkező, külső zajokat is képes figyelmen kívül hagyni.

Az audiojel-feldolgozó technológia mellett a rendszer része egy mikrofon, a szoftver és az akkumulátor. Az egész szerkezet nem nagyobb egy cigarettás doboznál, és a robotoktól sok méterre, vagy akár egyenesen a munkagépekre is fel lehet szerelni.