Akkumulátorként működő utak hálózatát építhetik ki
Az elektromos járművek feltöltésére alkalmas úttesthálózatot létesíthet Tel Aviv-Jaffában egy ElectReon nevű, izraeli vállalat.

Akkumulátorként működő utcák kész hálózatát tervezi kialakítani Tel Aviv-Jaffában a nagyváros önkormányzata. A technológia tesztelésére még idén egy buszjárat 2 kilométeres vonalának 600 méteres szakaszán kerülhet sor. A próbatételen részt vevő jármű egy speciális akkumulátorral felszerelt busz lesz.

A rendszer koncepcióját egy ElectReon nevű, izraeli vállalat ötlötte ki.

A cég honlapja szerint a mechanizmus lényege, hogy az út felszínére és végső soron a közlekedési eszközök akkumulátorába az aszfalt alá fektetett réztekercsek közvetítik az energiát. A maguk részéről ezek a tekercsek az elektromos hálózatról szívják meg magukat árammal. Menet közben a busz padlójába integrált vevőegységek továbbítják a motorhoz, valamint az elemhez az elektromosságot.

A rendszer használatával az elektromos buszok akkumulátorainak mérete csökkenthető, és így tágasabb utastér alakítható ki bennük. A működési elv pozitívuma még, hogy így az elemeik feltöltéséhez a járműveket nem kell időnként kivonni a forgalomból, és értelemszerűen az elektromos töltőállomások telepítését is feleslegessé teszi.

A pilóta projekt sikere esetén a vállalat Tel-Aviv további útvonalaira is kiterjesztheti a technológiát.