Akkumulátor-feltöltés hőmérséklet ingadozással
A Seatrec drónjai a tenger termoklin nevű rétegében folytatott liftezgetéssel gyűjtik be az energiát, és így az alkalmazásukkal jelentősen csökkenteni lehetne az óceánokban hátrahagyott, elhasznált akkumulátorok mennyiségét.

A víz hőmérséklet-különbségeiből begyűjtött, megújuló energiával működő tenger alatt járó drónokat fejlesztett ki egy robotikai startup. A kaliforniai székhelyű Seatrec a találmányában a NASA Jet Propulsion Laboratory által kidolgozott technológiát alkalmazza.

A vállalat legfontosabb terméke az SL1 Thermal Energy Harvesting System (SL1 hőenergia-betakarító rendszer). Ahogy a neve is sugallja, a találmány tulajdonképpen a termoklin (a víz azon rétege, amelyben a hőmérséklet gyorsabban esik vissza, mint a többi tartományban) különböző hőmérsékletű zónái közötti mozgásból nyeri az energiát.

A szerkezet egy kötélen le-föl liftezve tölti fel a belső akkumulátorát. A Seatrec immár ugyanezen elven üzemelő drónok létrehozásán fáradozik.

Az energiagyűjtő rendszer egy fázisváltó anyagon keresztül működik, amely a termoklint átszelve a hőingadozás során folyamatosan megváltoztatja a halmazállapotát. A szisztémát a szilárd és a folyékony állag, majd pedig a folyékony és a légnemű állag közötti átmenet tölti fel energiával.

Az SL1 drón alapú megfelelőjét SLG Thermal Energy Harvesting Systemnek hívják. Az SLG egy teljesen autonóm robot, amely akár 1000 méteres mélységben is működőképes.