hirdetés
hirdetés

Antropológia

Aki átlépte a Wallace-vonalat

Egy barlangban egy csontdarabkát találtak, ez is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, tulajdonosa nem mai ember volt, de keveredett vele.

hirdetés

Tudósok úgy gondolják, hogy a nemrégiben felfedezett rokonunknak, a Gyeniszovai (Denisovan) embernek valahogy sikerült átlépnie az indonéziai, ausztráliai faunaterületeket Ázsiától elválasztó tengeri határvonalat, az úgynevezett Wallace-vonalat és később ott keveredett fajunkkal, a mai vagy modern emberrel. Három évvel ezelőtt az észak-ázsiai Altaj-hegységben, a Gyeniszova-barlangban egy 41 ezer éves csontdarabkát találtak, amelyről kiderült, hogy egy önálló emberfajtól származó kisujj-darab.

Azóta a genetika segítségével sikerült megrajzolni a Gyeniszovai ember elhelyezkedését az emberré válás törzsfáján, sőt kiderült az is, hogy keveredett a mai Ausztráliában és Új-Guineában élő modern emberrel, de egyáltalán nem, vagy genetikailag mérhetetlenül kis mértékben a mai Ázsiában élt modern emberrel, még akkor is, ha maradványát éppenséggel Ázsiában találták meg.

A Wallace-vonal
A Wallace-vonal

Alan Coopernek, az ausztrál Adelaide Egyetem és Chris Stringernek, a londoni Természettudományi Múzeum professzorának most a Science-ben publikált tanulmánya szerint ennek oka az lehetett, hogy a Gyeniszovai embernek sikerült átlépnie a híres Wallace-vonalat, a világ legnagyobb biogeográfiai tengeri határvonalát. A Wallace-vonal jellegzetesen elválasztja Európa és Ázsia faunavilágát a tőle keletre eső területektől, ahol főként erszényesek élnek, míg tőle nyugatra inkább emlősök.

A genetikai méréseket alátámasztják a hobbitok is, az indonéziai Flores-szigeten talált Homo floresiensis-maradványok, amelyek arra utalnak, hogy egy időben több emberfaj volt jelen a területen, mint azt gondoltuk. A hobbitok antropológiai jegyeik alapján nem tekinthetők azonos fajnak a Gyeniszovai emberrel, vagyis már legalább két különböző emberfajt találtunk ezen a területen, de természetesen lehetnek többen is – olvasható az Adelaide Egyetem honlapján Stringer professzor közleménye.

Az a tény, hogy a Gyeniszovai ember képes volt leküzdeni ezt a tengeri akadályt felvet egy sor újabb kérdést ennek a fajnak a fejlettségéről, kultúrájáról, társas kapcsolatáról, vizsgálni kell azt is, milyen messzire jutottak el, de a kulcskérdés az, hogy a modern ember, aki mintegy 50 000 éve népesítette be Új-Guineát és Ausztráliát, mikor és hogyan találkozott, illetve keveredett a Gyeniszovai emberrel - olvasható Cooper professzor nyilatkozata az egyetem honlapján.

Érdekes módon a genetikai adatok azt mutatják, hogy a Gyeniszovai férfiak keveredtek a modern nőkkel, aminek oka talán az volt, hogy a mai ember kis létszámú csoportban kelt át a Wallace-vonalon és lépett be a Gyeniszovai ember földjére – véli Cooper professzor.

Karosszékben
Persze ez utóbbi feltételezés akkor igaz, ha a mintegy 30 ezer éve kihalt Gyeniszovai ember a mai ember előtt lépte át a híres vonalat. A Wallace-vonal egy feltételezett tengeri határvonal, mely az ausztrál és az ázsiai faunaterületeket választja el egymástól. A vonaltól nyugatra ázsiai fajokat, keletre pedig jellegzetesen ausztrál fajokat lehet találni. A vonalat Alfred Russel Wallace írta le először, aki a 19. századi kelet-indiai utazásai során először jegyezte fel a feltűnő faunaváltozást.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[139349] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés