hirdetés
hirdetés

Wi-fi

Akár 60 mozifilm letöltése másodpercenként

Infravörös hullámokra épít a holland tudósok által kifejlesztett, rekordsebességű vezeték nélküli internetkapcsolat.

hirdetés

Holland tudósok létrehozták az eddigi leggyorsabb wi-fi kapcsolatot, amely per pillanat 400-szor sebesebb Nagy-Britannia éllovasánál. A vezeték nélküli rendszer infravörös sugarakat használ az adatok közvetítéséhez, és a szakértők szerint több egyidejű felhasználó sem tudja lelassítani a működését.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói másodpercenként 42 gigabájt/szekundum (nagyjából 60 mozifilm) letöltési sebességre tudtak szert tenni a rekordsebességű összeköttetés kialakításával.

A szisztéma egyszerű és elvileg olcsón kiépíthető. A technológia központi eleme néhány, akár a plafonra is felszerelhető „fényantenna”, amelyek képesek a sugárzást egyenesen a készülékek felé irányítani. A futurisztikus hálózat a vezeték nélküli eszközök pontos helyét ellenirányú rádiójeleik segítségével tudja meghatározni. Mivel minden eszköznek megvan a maga saját konkrét hullámhossza, több felhasználó esetében sem kell sebességveszteséggel számolni.

A kép csupán illusztráció (Forrás: 123rf)

Mozgó alkatrészek hiányában nincs szükség karbantartásra, és a külső energiaforrásokat is nélkülözni tudja.

A rendszer emellett más hálózatokkal sem akaszkodik össze.

A kutatás egy szélesebb körű, BROWSE nevű és Ton Koonen, a szélessávú kommunikációs technológia professzora vezette projekt része, amelyet az Európai Kutatási Központ finanszíroz.

 Koonen szerint a rendszer értékesíthetőségére öt vagy több évet kell várni még.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Mirror)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[203326] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés