Zamaróczy Ádám 2021. február 08. 14:48
Agyi őssejteket szőnek mikrocsipekbe Angliában
Az angliai Aston University tudósai azt vizsgálják, mennyire jó ötlet valódi, emberi agyi őssejteket integrálni a mesterséges intelligenciát működtető mikrocsipekbe.

Nem szokatlan, hogy a mesterséges intelligencia szakértői az emberi agyból merítenek ihletet algoritmusaik vagy az azokat mozgató áramkörök megtervezésekor, de egy Neu-ChiP nevű új projekt már nem elégszik meg a lekopírozással. Az angliai Aston University tudósai már azt vizsgálják, mennyire jó ötlet valódi, emberi agyi őssejteket szőni a mesterséges intelligenciát működtető mikrocsipekbe.

A cél állítólag mind annak kiderítése, hogy az emberi agy néhány adatfeldolgozó képességével felruházva milyen mértékben tolhatók kijjebb a mesterséges intelligencia határai.

„Célunk az emberi agy páratlan számítási erejének kiaknázása mind ahhoz, hogy drámai módon növelhessük a számítógépek azon képességét, hogy segítsenek nekünk az összetett problémák megoldásában – fogalmazott egy közleményben David Saad, az Aston University matematikusa. – Úgy véljük, ez a projekt képes lehet áttörni a feldolgozási teljesítmény és az energiafogyasztás jelenlegi korlátait, hogy paradigmaváltást idézzen elő a gépi tanulás technológiájában.”

Az agy által inspirált mesterséges intelligencia általában műidegsejtekre vagy az agy által ihletett áramkörökre támaszkodik. Valódi biológiai sejtek integrálásával ugyanakkor az ilyen rendszerek létrehozása drámai módon leegyszerűsödhet, és sokkal energiatakarékosabban lehetne működtetni őket.