Adatátvitel nukleáris sugárzással
Neutronok közvetítésével, nukleáris sugárzás útján létesített vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatot a Lancasteri Egyetem egyik kutatócsoportja.

Az intézmény sajtóközleménye szerint a kalifornium-252 nevű radioaktív izotóp „gyors neutronjai” segítségével sikerült kiközvetíteni a számítógépes információt.

A szakemberek a kísérletek folyamán különböző szavakat és véletlenszerűen generált számokat kódoltak a neutronmezőbe, majd pedig egy laptophoz irányították a karaktereket. A hírek szerint a komputer sikeresen dekódolta a „küldeményt”.

Teljesen érthető, ha a radioaktív sugárzással teremtett internetkapcsolat gondolata az olvasóban posztapokaliptikus asszociációkat ébreszt, a tudósok szerint azonban nem elsősorban a hétköznapi felhasználók képezhetik a technológia célközönségét.

A gyors neutronok megbízható adatátvitelt kínálhatnak olyan helyszíneken, amelyeken az internetkábelek befogadására szolgáló csatornák kialakítása különböző szempontból kritikus kockázatokat hordoz magában. A rendhagyó, non-invazív módszer alkalmazása a tengeralattjárók rekeszfala, a banki páncéltermek vagy a reaktorkonténmentek környékén például kimondottan célszerű lehet.