A világbajnok ragasztó
Többek között a Loctite 3090 instant ragasztó képességeit szemléltette a Henkel csütörtöki szakmai rendezvényén.

A közel 140 éve családi vállalatként alapított Henkel eredetileg kőolaj- és zsíralapú vegyi termékek előállítására jött létre. A még mindig több mint fele részben az alapítók leszármazottjainak tulajdonában álló vállalat mára világszerte mintegy ötvenezer alkalmazottat foglalkoztató, tavaly 16,4 milliárd eurós forgalmat bonyolító cégóriássá fejlődött. Termékköre olyan szélessé vált, hogy aligha találunk használati tárgyat a közelünkben, amelynek valamelyik alkotórésze, technológiája ne kötődne a Henkelhez. A csütörtökön a Henkel Magyarország Kft. által tartott szakmai napon az általános ipari divízió innovatív termékeit és azok alkalmazásait mutatták be az érdeklődőknek. Köztük szerepelt „A világbajnok ragasztó” címmel fémjelzett Loctite 3090-es instant ragasztó is.

A Henkel Loctite 3090 instant ragasztója több anyaghoz is használható, gyorsabb, mint az epoxigyanta, és jobb réskitöltésű, mint egy pillanatragasztó, korszerű technológiát biztosít a műhelyben – gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb munkavégzést és minőségi eredményeket. 

Jóval több területen alkalmazható

A pillanatragasztókkal számos ipari gyártási folyamatban gyors és jó eredmény érhető el: szinte minden anyagtípus megbízható ragasztására alkalmasak, és hatóidejük igen rövid. Karbantartásnál és javításnál gyakran gazdaságos alternatívát kínálnak a költséges javítással és alkatrészcserével szemben. Mivel azonban a hagyományos cianoakrilát-alapú termékek viszkozitása kicsi, réskitöltő képessége gyenge, csak szorosan illeszkedő elemek ragasztására alkalmasak. Ez jelentősen szűkíti ezeknek a népszerű ragasztóknak az alkalmazási területeit.

A Loctite 3090 kétkomponensű ragasztója a hagyományos termékekkel megegyező ragasztási szilárdságot és gyors kötést nyújt, de emellett akár 5 mm-es rések kitöltésére is alkalmas, így az eddigieknél jóval több területen alkalmazható. A Loctite 3090 szinte minden anyag ragasztására alkalmas, beleértve a fémeket, a legtöbb műanyagot, a gumit és a kerámiát. Ezen kívül alkalmas porózus anyagok – fa, papír, parafa – megbízható ragasztására is.

Könnyű munkavégzés

A termékkel történő munkavégzést megkönnyítik az anyag továbbfejlesztett jellemzői: az átlátszó ragasztó egy sűrűn folyó gél, amely akár függőleges felületeken is egyszerűen, csöpögés nélkül használható. Az innovatív adagolópipetta pontos és megbízható használatot tesz lehetővé, és biztosítja a keverési arány megfelelő szabályozását, a kényelmes ikerkartus garantálja a ragasztó precíz, tiszta felvitelét. Az egykomponensű ragasztóktól eltérően a Loctite 3090 térhálósodása nem a levegőben található nedvesség segítségével történik, hanem külön aktiválószert tartalmaz.

A statikus keverőszár biztosítja a két komponens keverési aránynak megfelelő összekeverését, valamint hogy a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától függetlenül a termék a meghatározott idő alatt kössön meg. A felvitt ragasztó 90-180 másodperc alatt szilárdul meg. A létrejövő kötés kellően erős az összeragasztott elemek felhasználásához vagy további megmunkálásához.