A világ leggyorsabb szuperszámítógépe jelenleg japán
Újabban egy, a felkelő Nap országában megszületett komputer vezeti a szuperszámítógépek kétévente összeállított, Top500 nevű, gyorsasági rangsorát.

A Fujitsu és a Riken által közösen megépített Fugaku központi eleme a Fujitsu 48 magos, A64FX elnevezésű, egylapkás rendszere (system on a chip). Ez az első alkalom, amikor egy ARM architektúrájú processzor tud felkapaszkodni a Top500 legfelső dobogójára.

Fugaku a lista erősen párhuzamos LINPACK (HPL) fokmérőjén 415,5 petaflopos teljesítményt tudott felmutatni, vagyis a legközelebbi versenytársának számító IBM Summitnál 2,8-szor gyorsabban dolgozott a próbatételen. Az újdonsült rekorder emellett olyan, a gépeket más típusú munkaterheléseken vizsgáló teszteken is az élen végzett, mint a Graph 500, a HPL-AI és a HPCG.

A „világ leggyorsabb szuperkomputere” címet főleg amerikai vagy kínai rendszerek szokták kiérdemelni, a Top500 első helyét utoljára kilenc éve tudta japán fejlesztés kisajátítani magának. Akkor a Riken K nevű teremtménye tudta maga mögé utasítani a mezőnyt.

Fugaku egyébként teljes gőzzel a következő pénzügyi évben fog nekivágni a munkának. A gép kísérleti jelleggel ugyanakkor az új koronavírushoz köthető kutatásokban már jelenleg is részt vesz.