A világ első széd-dioxid-semleges termelőüzeme
Az energiaellátás és az automatizálás területén működő gépipari konszern világszínvonalú megoldást fejlesztett ki a jövő CO2-semleges, energiafüggetlen gyárának létrehozására.

Az ABB vállalatcsoport zászlóshajójának számító telephelyén, a lüdenscheidi (Németország) telephelyén évente nagyjából 630 tonna CO2-kibocsátást takarít meg azzal, hogy napenergiát használó erőművet helyezett üzembe. Ez a naperőmű elegendő energiát fog előállítani ahhoz, hogy napsütéses napokon 100%-ban fedezze a gyár energiaigényét. A szükséges energia jelentős részét egy hosszú távon fenntartható napenergia-erőmű és egy rendkívül energiahatékony kapcsolt energiatermelésű erőmű biztosítja.

A gyár területén belül, a parkoló felett 3.500 m2-en kiépített napelemes rendszer évente kb. 1.100 Mwh klímasemleges napenergiát állít majd elő, ami nagyjából 3.360 háztartás éves energiaigényének felel meg. Az energia előállításába egy, a hagyományos széntüzelésű erőművek energiahatékonyságának kétszeresével működő kapcsolt energiatermelésű erőmű is besegít, így a telephely energiaigényénél 14%-kal több energia állítható elő. A többletenergiát a rendszer a közüzemi áramellátó hálózatba fogja betáplálni, így fenntartható módon előállított energiával járul majd hozzá a régió energiaellátásához. A csúcsidőszakok energiaigényének kielégítéséhez szükséges többlet zöldenergiát a 100%-ban CO2-semleges energiatermelést garantáló MVV Energie AG-től szerzik be.

Az ABB telephelye a németországi Ludenscben

A teljes lüdenscheidi rendszer műszaki magját az ABB Ability Energy Management Suite energiagazdálkodási csomag részét képező méretezhető OPTIMAX energiagazdálkodási rendszer adja. A digitális megoldások folyamatos és transzparens rálátást biztosítanak az energiafogyasztásra. A rendszer lehetővé teszi az energia felhasználásának valós idejű monitoringját és optimalizálását, az elszórtan elhelyezkedő energiatermelő létesítmények integrációját, ezenkívül rugalmasabbá teszi az energia fogyasztását és tárolását, s mindezt úgy, hogy jórészt autonóm módon működik. Ez a tanulásra képes rendszer prediktív adatok alapján számítja ki az energiaáramlás optimális szintjét, majd az eltéréseket valós időben kompenzálja, hogy az adott vállalat ténylegesen csökkenteni tudja energiaköltségeit, illetve károsanyag-kibocsátását.

Egy ilyen, vagy hasonló intelligens ökoszisztéma az energiahatékonyság javítását, a fenntarthatóságot és az erőforrások megőrzését szolgálja, így valóban nulla károsanyag-kibocsátású jövőt kínál az ipar és más területek számára – Tarak Mehta, az ABB Energetikai Termékek üzletágának elnöke. A lüdenscheidi gyárban kiépített teljes rendszer az energiagazdálkodási és az inverterekkel működő napelemes rendszer mellett több más, egymással digitálisan összekapcsolt technológiáit is magában foglal. Ezek közé tartozik például a 200 kW teljesítményű és 275 kWh kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszer (BESS), mely a megtermelt energia tárolásáért felel. Ezenkívül azon töltőpontok – ahol a cég munkavállalói és látogatói ingyenesen tölthetik fel elektromos járműveiket – tovább javítják a régió ökológiai mérlegét.