A vérlézer segíthet felkutatni a daganatokat
Az egyik amerikai egyetemen egy olyan, vérből készült lézer kifejlesztésén dolgoznak, amely infravörös fényt használ a daganatok felderítéséhez.


A „lézer" fogalmáról sokaknak a bonyolult elektronika jut az eszébe, pedig a sugarakat számos különböző forrásból elő lehet állítani. Ilyenek az élő sejtek és a zselé is.

A lézer létrehozásához csupán egy fényforrásra, egy fényerősítő közegre és rezonátorra van szükség.

 Xudong Fan és kollégái az Ann Arbor-i University of Michigan részéről indocianin zöld (ICG) nevű festéket használnak „vérlézerük” megalkotásához. Az ICG közeli infravörös fényben fluoreszkál, és az orvosi képalkotásnál már eddig is nagy hasznát vették.

Fan azt mondja, hogy lézerré alakítva még ragyogóbbá válik.

A csapat megállapította, hogy az ICG magától nem bocsát ki lézerfényt, ahhoz előbb még vérrel is össze kell keverednie. A festék ekkor a vérplazmában található fehérjékhez kötődik, ami fokozza a fényerősítő képességét.

„Vér nélkül a puszta ICG egyáltalán nem működik" – közölte Fan.

Miután a mixtúrát egy kis hengerbe helyezték, majd pedig hagyományos lézersugarat lövelltek rá, a vért végül sikerült „rávenni” a fénykibocsátásra. Az ICG felhalmozódik az erekben, és így a testben, a véredényekben gazdag területek, mint például a daganatok, a szokásosnál sokkal fényesebben kellene világítaniuk, állította Fan.

Értelemszerűen a tumorok felderítése lesz a fő feladat, ám előbb még meg kell bizonyosodni a felől, hogy a lézer nem lépi át az ajánlott biztonsági határértéket. Nem a szövet kiégetése a cél.