hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

A Van Gogh-rejtély

Szakértők vitatják, hogy egy 16 éves, jó családból való fiú lőtte volna le a zseniális művészt.

hirdetés

Általánosan elfogadott vélekedés volt, hogy Vincent van Gogh öngyilkos lett, míg két évvel ezelőtt S. Naifeh és G. W. Smith meg nem jelentetett egy Van Gogh-életrajzot, amelyben amellett érveltek, hogy a szerencsétlen festőt egy 16 éves fiú, René Secrétan lőtte le. Azt nem tudták kideríteni, hogy szándékosan vagy véletlenül tette-e. A szerzők azt írják, hogy Vincent, aki két nappal a lövés után halt bele sérüléseibe, azért állította, hogy öngyilkosság történt, mert “várta a halált” és meg akarta védeni a srácot. Naifeh és Smith szerint megdöbbentően keveset lehet tudni, egy ilyen horderejű ügyről.

Annyi bizonyos csak, hogy a 37 éves Van Gogh két nappal azután meghalt, hogy valaki 1890. július 27-én valahol Auvers-sur-Oise-ban meglőtte. Mikor az amerikai szerzők nyomozni kezdtek az eset után, felfedeztek egy alig ismert interjút, amit a haldokló Secrétan adott 1957-ben röviddel a halála előtt. Secrétan elmondta, hogy volt egy pisztolya, amivel mókusokra lődözött. Ő és bátyja, Gaston ismerte Vincent-t és a pisztollyal ijesztgették. Secrétan azt állította, hogy Vincent ellopta a fegyvert, de a lövésről többet nem mondott. Naifeh és Smith idézte John Rewald művészettörténészt is, aki úgy tudta, a helybéliek arról pletykáltak, a fiú véletlenül lőtte le a festőt és Van Gogh meg akarta védeni Renét és Gastont a gyilkosság vádjától.

Naifeh és Smith ezután a sebre összpontosított: a Vincent-t megvizsgáló orvosok, Paul Gachet és Jean Mazery megállapították, hogy a golyó bizonyos távolságról, nem közvetlen közelről érte a művészt és szokatlan szögben, nem egyenesen találta el. Most az amszterdami Van Gogh Múzeum két munkatársa, Louis van Tilborgh és Teio Meedendorp a Burlington Magazine-ban megjelentetett cikkükben vitatják az amerikai szerzők véleményét – írja az Art Newspaper. Megvizsgálták Naifeh és Smith érvelését és úgy találták, hogy az öngyilkosság-verziót nem tudták megcáfolni. Van Tilborgh és Meedendorp továbbra is meg van győződve arról, hogy öngyilkosság történt, szerintük Secrétan maga sem állított mást halálos ágyán.

Minden arra utal, hogy Van Gogh valahogy megszerezte a pisztolyt és maga húzta meg a ravaszt. A Rewald által említett pletykák szerintük alaptalan szóbeszédek. A sebbel kapcsolatban Alain Rohan tavaly megjelent könyvét idézik, amiben a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy Gachet beszámolt arról is, hogy a barnás sebnek lilás körlete volt. A lilás gyűrűt a golyó becsapódása okozhatta, de a barnás szín égésnyom lehetett, ami arra utal, hogy közelről sütötték el a fegyvert. Van Tilborgh és Meedendorp hangsúlyozta azt is, hogy nem hirtelen indulatból elkövetett öngyilkosságról lehetett szó, hanem tudatos döntésről.

Nem sokkal korábban öccse, Theo, aki anyagilag és szellemileg is támogatta, közölte vele, hogy megvonja anyagi támogatását, mivel neki magának is komoly problémái vannak. Vincent ettől még magányosabbnak és kétségbeesettebbnek érezhette magát, de a döntés mögött mindenekelőtt mentális zavara állhatott.

Karosszékben
Theónak és Vincent-nek még négy testvére volt, de a család a festővel nem tartotta a kapcsolatot. Nem úgy Theo, aki csodálta bátyja tehetségét, akit kora nem értett meg és nem ismert el. A 4 évvel fiatalabb férfi alig félévvel élte túl bátyját, maga is idegszanatóriumba került és ott is halt meg. Mégsem Vincent - inkább Theo című posztban írtam, hogy nemrég azonosítottak egy festményt, amin Vincent Theót festhette meg.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[135131] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés