A valódi szemet imitáló bionikus látószervet alkottak
Az emberi szem felépítését és a működését hűen imitáló, mesterséges látószervet hoztak létre a Hongkongi Tudományos és Műszaki Egyetem tudósai.

A félgömb alakú alumínium-oxid membrán belsejében a retina szerepét egy sor nanovezetékes fényérzékelő tölti be. Külső feldolgozásra a szenzorok felől eutektikus gallium-indium ötvözetből készült vezetékek továbbítják a jeleket, és így tulajdonképpen úgy viselkednek, mint az idegek.

A tudósok egy ionos folyadékkal még a valódi szem retinája és lencséje közötti üvegtesti folyadékot is reprodukálni tudták.

A megfelelő működéshez mindamellett további anyagokat is fel kellett még használni. Egy speciális indiumrétegre volt például szükség az elektromos érintkezés javításához. Az érzékelőket és a vezetékeket egy szilikon polimer tok tartja megfelelő elrendezésben.


A látható fény spektrumában a szerkezet érzékenysége a valódi emberi látószervével közel azonos. 100 fokos átlós látószöge az organikus szeménél 30 fokkal szűkebb, de ezen állítólag még majd javítani lehet

Sok időnek kell még eltelnie, amíg a technológiával egy, a látás visszaállítására alkalmas bionikus szemet létre tudnak hozni. Ha azonban ezt a célt sikerül elérni, a remények szerint egyszer majd akár napfénnyel is működtethető lesz a rendszer.