hirdetés
hirdetés

História

A történelem legtragikusabb szerelmei

A történelem legtragikusabb szerelmeit gyűjtötte össze a LiveScience. Íme közülük négy és ráadásnak egy ismeretlen.

hirdetés

Kleopátra és Marcus Antonius Szerelmi történetük Shakespeare-t is megihlette. Kr. e. 41-ben találkoztak Caesar halála után, amikor Antonius szövetségest keresett magának Octavianusszal vívott hatalmi harcában. Az egyiptomi fáraónő elbűvölte az amúgy házas hadvezért, és hamarosan ikreket szült neki, majd néhány évvel később még egy fiút. Antonius azonban vereséget szenvedett Octavianustól és Kr. e. 31-ben öngyilkos lett, nem sokkal később Kleopátra is megölte magát.

Kleopátra és Antonius, Lawrence Alma-Tadema festménye
Kleopátra és Antonius (Lawrence Alma-Tadema festménye)

Mumtaz Mahal és Jahan sah A sahot annyira elbűvölte a 14 éves Arjumand Banu Begum, hogy elnevezte Mumtaz Mahalnak (a Palota ékszerének). Habár az uralkodónak több felesége is volt, minden idejét Mumtazzal osztotta meg, aki gyakori terhességei ellenére még hadjárataira is elkísérte. A nő házasságuk 19 éve alatt 13 gyermeket szült. 1631-ben halt meg egy hadjáraton nem sokkal utolsó gyermeke megszülése után. Utolsó kívánsága a legenda szerint az volt, hogy férje állítson örök emléket szerelmüknek. Így építtette meg a sah a Tádzs Mahalt, felesége nyughelyét, amely azonban - miként A Szerelem Temploma nem rohad című posztban írtam - manapság egyre jobban pusztul.

Heloïse és Abélard Fulbert párizsi kanonok a teológus, filozófus Abélard-t jelölte ki 1119-ben gyámlányának és egyben unokahúgának, a 18 éves Heloïse-nak tanárául. A lány beszélt latinul, görögül, héberül és rendkívül okos volt. A több mint 20 évvel idősebb Abélard hamar beleszeretett, titokban megházasodtak és Heloïse gyermeket is szült a tanárnak. A nagybácsi azonban tiltotta a kapcsolatot, és hogy teljesen biztos legyen a dolgában, Abélard-t megfosztatta férfiasságától. Abélard ekkor bencés kolostorba vonult, soha többé nem találkozott szerelmével, de egymáshoz írott szerelmes leveleik a világirodalom részévé váltak.

Ines de Castro és Pedro király Miként Csontváz a portugál trónon című posztban is írtam, a portugál király és Ines de Castro szerelmi története hátborzongató véget ért. Pedro még trónörökösként és házasemberként szeretett bele a Spanyolországból érkezett nőbe. Amikor felesége meghalt, nőül akarta venni szerelmét, akitől akkorra már 3 gyermeke is született. Apja, a király azonban nem bízott a spanyol nőben és eltiltotta a szerelmeseket egymástól. Mindhiába, ekkor a király lefejeztette Inest. Két évvel később azonban maga is meghalt, és Pedrót megkoronázták. Az új király ekkor kihantoltatta szerelmét, megkoronáztatta a felöltöztetett tetemet, trónra ültette maga mellé és arra kötelezte a gyilkosokat, hogy letérdepelve csókolják meg Ines rothadó kezét.

Karosszékben
És az ötödik az ismeretlen szerelmespár, akik 6000 éve ölelik egymást sírjukban. Miként a 6000 éves ölelés című posztban írtam, az észak-olaszországi Valdaróban találtak egy közös sírba temetett párt. A 18-20 éves kora körül meghalt férfi és nő egymással szemben fekszik, fejük majdnem összeér, karjaikat és lábaikat egymásba kulcsolják. A régészek eleinte úgy vélték, hogy gyilkosság áldozatai lettek, de a vizsgálatok során nem találták jelét erőszakos halálnak. Vannak, akik úgy vélik, hogy egy hideg éjszakán egymást átölelve próbálták egymást melegíteni, és megfagytak, mások úgy gondolják, hogy haláluk után helyezték el ilyen pózba őket, ami teljesen szokatlan a korban, amiként a kettős temetés is nagyon ritka.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[122576] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés