A testre szabott tömeggyártás palettázója
A Motion Cube egy lépéssel közelebb viszi az automatizálást az ipar 4.0-hoz.

A Festo innovatív palettázórendszere a munkadarabokat egymástól függetlenül, ám egyidejűleg különféle szerelőállomásokhoz tudja szállítani. Ennek a szokatlan koncepciónak köszönhető, hogy a független műszaki zsűri az Automatizálás és robotika kategóriában a Motion Cube-ot választotta ki a 2015. évi Handling Award díj nyerteseként.

A Motion Cube önálló modulokból áll, és hajtóművét kocka alakú házban helyezték el. A hajtómű a palettákat egyenként szállítja egyik modultól a másikig, ezzel egyedi szerelési feladatok elvégzését, különféle termékek párhuzamos kezelését teszi lehetővé. A klasszikus szállítórendszerekkel ellentétben egyidejűleg több szállítási parancs is végrehajtható. A paletták egyesével vehetők át, és ugrások végezhetők a munkaállomások között. A modulokat mátrixokká kombinálták annak érdekében, hogy mindig az aktuális alkalmazáshoz tudjanak igazodni. Ezzel feladatok párhuzamos elvégzése és időmegtakarítás válik lehetővé.

Ipar 4.0: testre szabott tömeggyártás

Az ipar 4.0 szellemében a Motion Cube prototípusa testre szabott gyártást, például az ügyfelek igényei szerinti, a memóriakapacitás, a házszín, a gravírozás stb. tekintetében különféle tulajdonságokkal rendelkező mobiltelefonok összeszerelését teszi lehetővé egy gépen. Az ügyfél például saját elképzelései szerint, online konfigurálhatja mobiltelefonját, továbbíthatja az adatokat a gépnek, amely azután ezeknek megfelelően szereli össze a mobiltelefont.

A Motion Cube különféle munkadarabok párhuzamos kezelését teszi lehetővé (forrás: Festo)

A laboratóriumi automatizálás terén a mintakezelő alkalmazásokban található laboratóriumi minták a szükséges elemzésekkel összhangban automatikusan rendelhetők hozzá a vonatkozó elemzőállomásokhoz. A Motion Cube emellett keverőgépként, folyadékoknak üvegcsékben való összekeverésére is használható. A modulokat takaró fedél könnyen tisztítható, zárt rendszert biztosít olyan alkalmazásokhoz, amelyekre szigorú higiéniai előírások vonatkoznak. A paletták ebben az esetben mágneses csatolással hajthatók meg. Emellett megvalósítható szállítási opció a légcsapágyak használata is.

A további felhasználási lehetőségek a következők: ragasztóanyagok alkalmazása különféle alakú munkadarabokhoz, munkadarabok palettázása, komponensek ellenőrzése, feltöltés, szortírozás, tesztelés, továbbá ellenőrzési, mentési, tárolási vagy szállítási funkciók.

Perifériaszintű megtakarítások

Mivel a rendszer egyidejűleg tud szállítani és palettázni, ezért jelentős perifériaszintű megtakarítások érhetők el. A palettázás terén például palettákat szállíthat le meghatározott pozíciókba. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség tengelyekre az

} és az
} tengelyen való pozicionáláshoz.

A modulok az egyéni igények szerint mátrixokká állíthatók össze

A palettázórendszer moduláris és rugalmas kialakításának köszönhetően testre szabott gyártósorok igen gyorsan alakíthatók ki és igazíthatók hozzá a gyártási körülmények változásához. Szokatlan felépítése révén a rendszer jelentős rugalmasságot kínál, miközben helyigénye kicsi.

Maximális rugalmasság

A hagyományos szállítórendszerek szalagon továbbítanak palettákat. Ebben a felállásban a paletták sorrendjét előre meg kell határozni. A sorrend megváltoztatásához terelőlapokat és még több szállítószalagot szerelnek fel, ami nagyobb költségekkel és helyigénnyel jár. Ezzel szemben a Motion Cube palettázórendszer rugalmasan alakítható ki, és azonnal képes reagálni a sorrenddel és a célpozícióval kapcsolatos valamennyi követelményre. Könnyen bővíthető és igen gyorsan hozzáigazítható a változó gyártási körülményekhez. További pozicionáló modulok adhatók hozzá nagyobb kiadások nélkül, a palettázórendszer bővítési és módosítási lehetőségei végtelenek. Elvének köszönhetően a gyártósor igen kis helyen is felállítható.

A hajtásmechanizmus az egyes palettákat modultól modulig mozgatja

Ez volt az az elv, amely a 2015. évi Handling Award díj műszaki zsűrijét meggyőzte arról, hogy a Motion Cube végezzen az első helyen az Automatizálás és robotika kategóriában. A díjat az októberi Motek szakvásáron adták át.