A tapintás képességével ruházzák fel a robotokat
A tesztek alatt a mesterséges kültakaró a robotikában precedens nélküli érzékenységről tett tanúbizonyságot.

Általában az intelligens, szintetikus felhám lehetővé teszi a robotok számára, hogy kitapinthassák a környezetüket, ám a „műbőr” üzemeltetése és pláne hiperérzékenységének megőrzése mostanáig csak súlyos költségek árán sikerült.

Tudósok az ACS Nano folyóirat hasábjain most bemutattak egy önmagát meghajtó, átlátszó „okos epidermiszt”, amely egyszerűbb és olcsóbb az idáig kifejlesztett változatoknál.

Amennyiben a robotokat és a protéziseket költséghatékony módon sikerülne az emberéhez hasonló tapintásérzékkel felruházni, az drámai előrelépést jelentene ezekben a technológiákban. Éppen ezért már eddig is számos intelligens, a masinákat beborító kültakaróval rukkoltak elő a mérnökök. A gépek szenzitivitásának felpörgetése ugyanakkor ezelőtt mindig csak az elektródák számának megemelésével – vagyis drágábban – volt kivitelezhető. Más rendszerekhez külső akkumulátorokra és kábelekre volt szükség, ami megemelte a tömegüket.

Haixia Zhang és kollégái ezeknél praktikusabb megoldást kerestek.

A szakemberek jelen esetben inkább ultravékony műanyagfóliák és mindössze négy, ezüst nanoszálakból készült elektróda segítségével hozták létre az intelligens külső rétegeket. (A régebbi prototípusok esetenként akár 36 elektródát is tartalmazhattak.) Egy további komponens feladata a mechanikus energia leszüretelése volt – például a kézprotézis ujjainak mozgásából –, majd pedig az erőforrás átalakítása elektromos árammá. A mesterséges bőrnek emiatt a jövőben elméletileg nem lenne szüksége külső energiaforrásra.

 A tesztek alatt a kültakaró példátlanul szenzitívnek bizonyult. Azt is megérezte, amikor egy méh felé szállt, majd pedig eltávolodott tőle. A külső borítás szintén elektromos stabilitást mutatott, és 30 ezer ciklus után is megtartotta a kimeneti szintet.

Csak nehogy aztán megsértsük érzékenységükben a masinákat!