hirdetés
hirdetés

A szuperhatékony lineáris kompresszor csökkentheti a légkondicionálás energiafelhasználását

A globális felmelegedés fokozódásával egyre nő a kereslet a légkondicionáló berendezésekre. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a ventilátorok és légkondicionálók már most is a globális áramfogyasztás 10 százalékáért felelősek, és ez az energiaigény csak nőni fog a jövőben.

hirdetés

Ez a keresletnövekedés a szén-dioxid-mentesítéssel fog bekövetkezni, amint a közlekedéstől az iparig mindent fenntartható módszerekkel elektrifikálunk.

Tehát a kompresszorok hatékonysága a következő évtizedekben nagy szerepet fog játszani – ezért is olyan említésre méltó a Magtor vállalat új terméke, a Magtorpressor. A máltai cég ugyanis azt állítja, hogy demonstrációs modelljei 90 százalékkal nagyobb nyomást biztosítanak, mint az átlagos légkompresszorok - mindezt ugyanolyan energiafogyasztás mellett.

A Magtor a mai szabványos dugattyús kivitelek által használt forgó forgattyús szerelvény helyett egy sokkal egyszerűbb lineáris oszcilláló kialakítást alkalmaz, amely előre-hátra mozgás közben mindkét irányba képes összenyomni a levegőt.

Forrás: New Atlas
Forrás: New Atlas

Lényegében két kerek mágneses lemez van összekötve középen egy rúddal, amely a mágneses erőket mindkét irányban továbbítja. Ezek egy nagy állórész közepén futnak át, amely ugyanolyan átmérőjű, mint a lemezek. A rúddal összekapcsolt két lemezen kívül nincs is mozgó alkatrész a kompresszorban.

Amikor feszültséget kapcsolunk az állórészre, a feszültség polaritásától függően az egyik vagy a másik irányba nyomja a kétoldalú dugattyút. Tehát ha váltóáramra, vagy egyfázisú egyenáramra kapcsolja, akkor a tolóerő másodpercenként többször irányt vált.

A Magtor a “világ első nagyenergiájú, kétirányú lineáris elektromotorjának" nevezi kompresszorát. Az eszköz kisebb és könnyebb, mint a hagyományos kialakítású típusok, gyorsabban is működik, és emellett jóval kevesebb energiát fogyaszt.

Forrás: New Atlas
Forrás: New Atlas

A Magtor szerint a Magtorpressor helyettesítheti a szabványos kompresszorokat akár előre beépítve a klímaberendezésekbe, a hűtőkbe, esetleg a hagyományos kompresszorokba.

A cég véleménye szerint nem jelent majd gondot a kompresszor népszerűsítése, a becslések szerint egy átlagos német háztartás, amely ezeket a szivattyúkat csak hűtésre és légkondira használja, évi 91 és 240 dollár közötti megtakarításra számíthat.

További részletekért ajánlott a videó megtekintése.

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés