2018. április 19. 12:17
A szivárgási veszteségek elkerülhetők
Az MSE6-E2M energiahatékonysági modul a bekapcsolva „felejtett” vagy stand-by állapotban várakozó gépek táplevegőjét automatikusan lekapcsolja, így a szivárgási veszteségeket megszünteti.

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Energiahatékonysági modul
  • Alkalmazási terület: Pneumatikus berendezések
  • Cégnév: Festo Kft.
  • Web: www.festo.com

Az energiahatékonyság javítása egy általában jelentős veszteségekkel működő területen: az ipari pneumatikában. Az MSE6-E2M energiahatékonysági modul a bekapcsolva „felejtett” vagy stand-by állapotban várakozó gépek táplevegőjét automatikusan lekapcsolja, így a szivárgási veszteségeket megszünteti. Az automatikusan elvégzett szivárgásméréssel az ipar 4.0 követelményeinek megfelelő diagnosztikai rendszereket is támogatja.

Mitől innovatív a termék?

Amikor a termelőberendezés aktívan működik, üzemi ciklusaihoz jól definiálható légfogyasztás tartozik. Az értéket rögzíti az energiahatékonysági modul, és mindaddig, amíg a fogyasztás ezt eléri, a modul a működést üzemszerűnek tekinti. Ha a fogyasztás tartósan a megadott érték alá csökken, akkor a gép várakozó vagy üzemen kívüli állapotba került, és a modul beavatkozik, a beépített 2/2 utas szeleppel automatikusan lekapcsolja a levegőellátást, külső beavatkozás nélkül megszünteti a levegőveszteséget. Lekapcsolás után a berendezésben maradt sűrített levegő a tömítetlenség mértékének megfelelően elszivárog. Ebből meghatározhatjuk az időegység alatti nyomásveszteséget, amelyet a gép gazdaságos működési határának tekintünk. Ezt meghaladva a modul jelet küld a vezérlésnek, így a diagnosztikai rendszerben megjelenhet a sürgős karbantartási igényre utaló figyelmeztetés.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az új modul minden ipari pneumatikus berendezésnél alkalmazható, hiszen azoknál még a leggondosabb karbantartás mellett is megjelennek újabb és újabb veszteségi helyek. Az aktívan működő termelőgépek préslevegő-veszteségének költségeit „elhordozzák” a szivárgások miatt drágább termékek. Ha azonban a nem termelő, de továbbra is a léghálózatra csatlakozó gépek szivárgásait nézzük, azok már tiszta veszteséget okoznak. Ezt csak akkor tudjuk elkerülni, ha a várakozó, illetve üzemen kívüli berendezéseket fizikailag is leválasztjuk a léghálózatról. A szivárgási veszteségek a gép működése során növekednek, az energiahatékonysági modul diagnosztikai funkciója pedig segít a kritikus mértéket elért értékek felismerésében.

Az ipar 4.0 követelményeinek megfelelő diagnosztikai rendszereket is támogatja (forrás: Festo)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo-vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. További negyven országban van képviselete, termékei és szolgáltatásai így 176 országban vannak jelen. A Festo szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. Fejlődésének stratégiai pillére az innovatív gyártmányok és szolgáltatások folyamatosan bővülő kínálata, az új iparágak meghódítása, a technológiai és gyártófolyamatok automatizálásában felhalmozott tapasztalatok hasznosítása. A Festo egyik legnagyobb gyára Budapesten működik: globális gyártóközpontként sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikus hengerek széles választékát állítja elő.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)