hirdetés
hirdetés

Meditech

A szerhasználók életét mentheti meg egy új készülék

Opioidhasználók számára fejlesztettek ki egy speciális, hasra csatlakoztatható gyógyszerinjektort a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói.

hirdetés

A szerkezet különleges képessége, hogy észleli, ha a viselője nem lélegzik, és ilyen esetekben a túladagolás hatásainak visszafordítására haladéktalanul beadja a megfelelő, naloxon nevű szert.

„Ez a hordható, automata befecskendező készülék csökkentheti az opioid-túladagolás miatt bekövetkezett halálesetek számát” – mondta Shyam Gollakota, az UW számítástechnika-professzora és az az új eszközt bemutató tanulmány társszerzője.

A szerkezet kísérleti példánya kettő, a légzésminta alakulását figyelő gyorsulásmérőt, és egy, a levegővétellel kapcsolatos mozgás esetleges leállását detektáló beépített processzort tartalmaz. Az Egyesült Államokban hatóságilag már engedélyezett rendszer hosszan tartó apnoés események esetén aktiválja az injektort.

Forrás: Washingtoni Egyetem

A készülék a légzésszámra és az apnoés mozgásra vonatkozó releváns adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül egy közeli okostelefonra is át tudja küldeni.

Bár az orvosságadagoló készülék a klinikai teszteken ígéretes eredményeket tudott felmutatni, a fejlesztők még mindképpen meg kívánják vizsgálni, hogy a hosszútávú viselete milyen mértékben veti vissza a páciensek életminőségét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Washingtoni Egyetem, Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[279820] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés