A SpaceX flottul leszállt rakétájával egy drónhajóra
A mozzanat történelmi jelentősége összehasonlíthatatlanul nagyobb annál, mint amilyennek talán elsőre tűnik.

Falcon 9 rakétájának első fokozatával sikeresen leszállt az Atlanti-óceánra kiküldött drónhajójára a SpaceX. A történelemben ez az első alkalom, hogy egy ilyen akciót sikerült tető alá hozni.

SpaceX Lands Falcon 9 on A Droneship

Az előző négy hasonló próbálkozás kudarcba fulladt.

A SpaceX azt reméli, hogy a jövőben az ilyen típusú landolások révén újra felhasználhatja majd a rakéták első lépcsőjét, amivel drámaian csökkenthetők lesznek az űrutazás költségei.

A jelenlegi akcióval a vállalat hatalmas lépést tett a cél felé, és nem mellesleg a visszahozott egység a SpaceX egy kulcsfontosságú missziójának is megadta a kezdő lökést. A küldetés célja az volt, hogy rakományt szállítson a Nemzetközi Űrállomásra (ISS); tavaly nyáron egyszer már egy ugyanilyen projekt meghiúsult, amikor is a cég Falcon 9-es rakétája felrobbant.

A küldetés folyamán a SpaceX személyzet nélküli Dragon kapszulája – amely később a Falcon 9 rakéta tetejéről leválva sikeresen csatlakozni tudott az űrállomáshoz — szintén tartogatott néhány érdekességet a Föld körül orbitáló asztronauták számára: vegyük például a történelem első „felfújható űrhajlékát” (BEAM), amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy az ISS-szel kompatibilis legyen.

Bár még rengeteg tennivaló akad, amíg a küldetést tökéletesen kivitelezettnek lehet tekinteni, azzal, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétájának első lépcsőjét hibátlanul lehelyezte egy drónhajó fedélzetére, konkrétan beleírta a nevét a történelemkönyvekbe.

Nagybetűvel.