A SpaceX ezzel a rakétával küldene embereket a Marsra
A cég már 2024-ben el szeretné juttatni a Naptól számított negyedik bolygóra az asztronautákat.

A SpaceX elvégezte első tesztjét a Raptor rakétáján, amely már 2024-ben embereket juttat majd a Marsra, állította Elon Musk egy sor twitteres üzenetben. A próbatételre a cég texasi létesítményében került sor, méghozzá egy olyan rakétaállványon, amely értelemszerűen képes elviselni az extrém nagyságú tolóerőt. Musk szerint a cél, hogy a Raptorral 382 másodperces fajlagos impulzust és 3 MN tolóerőt tudjanak előállítani. A metánmeghajtású Raptor az összes létező rakétánál erősebb lesz. Ez a gépezet fogja a jelenleg Mars Colonial Transporter (kb. Mars „Gyarmati” Szállító) néven ismert Interplanetary Transport Systemet (ITS – kb. Bolygóközi Szállítási Rendszert) 100 tonna rakománnyal a levegőbe repíteni.

A cég először 2018-ban még egy személyzet nélküli járművet is el szándékozik juttatni a Marsra, hogy aztán 2024-ben már embereket röpítsen át a vörös bolygóra. Ambiciózus célkitűzés, különös tekintettel a nemrég bekövetkezett balesetre.

Elon Musk ma (szeptember 27-én) este tartja majd meg Making Humans a Multiplanetary Species (kb. Az emberek sokbolygós fajjá tétele) című beszédét Mexikóban, az International Astronautical Conference (kb. Nemzetközi Űrrepülési Konferencia) nevű eseményen. Várhatóan az ITS kialakításáról és a vörös bolygó meghódításának teljes tervéről fogja lerántani a leplet. A hírek szerint a küldetés költségvetéséről is szót ejt majd, illetve a kormányt és a tudományos közösséget is rá próbálja venni a projekt pénzügyi támogatására.