A rozsdaenergia szintén környezetbarátnak számít
A vas-oxidon átfolyó sós víz áramot termel, méghozzá másképpen, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A Caltech és a Northwestern University tudósai kimutatták, hogy a vékony rozsda- (vas-oxid-) fóliák a rajtuk átfolyó, sós víz hatására - villamos energiát generálnak.

Ezek a hártyák új dimenziókat tárhatnak fel a fenntartható áramtermelésben.

Már eddig is léteztek olyan fémvegyületek, amelyek sós vízzel érintkezve elektromosság előállításába kezdtek, ám ezek kémiai interakciók, melyek folytán új anyag vagy anyagok keletkeznek. Ilyen folyamatok mennek végbe például az akkumulátorokban is.

Ezzel szemben Tom Miller, a Caltech kémikus professzora és Franz Geiger, a Northwestern kémikus professzora által felfedezett jelenség nem kémiai alapokon nyugszik, hanem az áramló víz mozgási (kinetikus) energiáját konvertálja elektromossággá.


Ezt az elektrokinetikai hatást, szupervékony grafénlapokon már szintén felfedezték, és ez a megoldás áramtermelés tekintetében meglehetősen hatékony. Ebben az esetben a kinetikus energia 30 százaléka alakul át elektromossággá – a legjobb napelem is csak kb. 20 százalékos hatékonysággal működik.

A módszer jelentős hátulütője azonban, hogy a grafén előállítása – pláne ipari volumenben – rendkívül nehéz. A rozsdafóliák létrehozása már sokkal kevésbé emberpróbáló feladat.