A Porsche 911 GT2 RS 3D-nyomtatott dugattyúkat kap
Lassan, de biztosan integrálódik a 3D-nyomtatás az autógyártási folyamatokba. A Porsche egy lépéssel tovább is löki ezt a trendet, 3D-nyomtatott dugattyúkat használ legújabb fejlesztésében. 

A Porsche, a német Mahle, valamint a Trumpf gyártó társaságokkal kialakított partnerség eredményeként teljesen új dugattyúkat nyomtatott 3D-ben a GT2 RS-hez. Az új gyártási folyamat nem csak lehetővé teszi, hogy a dugattyúk jobban ellenálljanak a meghatározott terheléseknek, hanem tíz százalékkal kisebb a súlyúk, mint a kovácsolt gyártmányoknak és a dugattyúkoronában beépített, zárt hűtőcsövekkel rendelkeznek, ami más gyártási eljárással lehetetlen megvalósítani.

Porsche 911 GT2 RS 3D-nyomtatott dugattyúk

A való világban ez azt teszi lehetővé a dugattyúk számára, hogy akár 30 lóerővel magasabb fordulatszámot tudjanak kezelni, miközben növelik a hatékonyságot. Frank Ickinger, a Porsche korszerű hajtásfejlesztési osztályának tagja úgy nyilatkozott, hogy „Az új, könnyebb dugattyúknak köszönhetően növelhetjük a motor fordulatszámát, csökkenthetjük a dugattyúk hőmérsékleti terhelését és optimalizálhatjuk az égést. Ez lehetővé teszi, hogy akár 30 lóerővel több energiát szerezzen a 700 lóerős biturbo motorból, miközben növeli a hatékonyságot.”

A dugattyúkoronában beépített és zárt hűtőcsövek vannak

A hagyományos kovácsolt eljárással készítettekkel ellentétben ezek a dugattyúk nagy tisztaságú fémporból készülnek, lézeres fémfúzióval. A fúziós folyamat akkor következik be, amikor egy lézersugár megolvasztja a fémpor felületét, meghatározott heleken, így rétegeket építve, amíg nem épül fel a végső komponens. A gyártási költségek csökkentése mellett az alkatrészek teljesítményének egyértelmű növekedése jelzi, hogy a 3D-nyomtatás olyan dolgot jelent, amelyet valószínűleg egyre többet látunk majd az autóipari gyártásban.

Porsche 911 GT2 RS 3D-nyomtatott dugattyúk beszerelése

Porsche 911 GT2 RS