A porfröccsöntés 50 éve
Június elején kétnapos szakmai rendezvénnyel – középpontjában a szakterülettel foglalkozó nemzetközi konferenciával – ünnepelte lossburgi központi gyárában porfröccsöntési szakértelme félévszázados jubileumát a német Arburg.

A porfröccsöntés (pulver injection moulding, PIM) lehetővé teszi nagy terhelhetőségű és precíz alkatrészek költséghatékony sorozatgyártását fémből (metal injection moulding, MIM) vagy kerámiából (ceramic injection moulding, CIM). A többfokozatú eljárás nagy előnye a formák meghatározása terén nyújtott szabadság. A mai kor igényeinek csak a teljes mértékben reprodukálható fröccsöntési folyamat, illetve a kifogástalan gyártási minőség felel meg. Ehhez a folyamat valamennyi lépését átfogó módon össze kell egymással kapcsolni.

A műanyagipari fröccsöntő gépek egyik világvezető gyártójaként ismert Arburgnál 1963 óta íródik a porfröccsöntés története. 50 évvel ezelőtt gyártották le egy Allrounder 200 S típusú fröccsöntő gépükkel az első kerámia alkatrészt, egy textiliparban használatos, bonyolult geometriájú szálvezetőt. Azóta az Arburg valamennyi Allrounder fröccsöntő gépe alkalmas a porfeldolgozásra az alkalmazásra hangolt teljes megoldások, így a perifériák integrálása és az automatizálás révén.

A berendezések sikerét jól mutatja, hogy az évfordulós rendezvény keretébe adták át ünnepélyes keretek között az ezredikként legyártott fröccsöntő gépet, egy Allrounder 270 A-t. Ez az a jövőben egy óraipari alkatrészeket előállító svájci vállalat gépparkját bővíti összességében 21 Allrounderre.

Valamennyi téma terítékre került

A MIM és a CIM eljárások valamennyi aspektusa szóba került a 25 országból meghívott mintegy kétszáz érdeklődő részvételével lezajlott nemzetközi konferencián. A porfröccsöntés három kontinensről érkezett szakértői előadásaiban a teljes értékteremtési lánc napirenden volt az alapanyag előkészítésének a fröccsöntött munkadarabok minőségére gyakorolt hatásától a mikro-PIM alkatrészek előállításán keresztül a kulcsra kész megoldásokkal elérhető gazdaságos berendezésintegrációig és gyártásig. A PIM termékek legfontosabb felvevői az autógyártók, az óra- és ékszeripar, az információtechnológiai ágazat, valamint a fogorvosi technika, ezért elsősorban ezek a szegmensek álltak az előadások középpontjában.

Tesztelés a gyakorlatban

A következő években várhatóan folyamatosan nőni fognak az igények mind a porfröccsöntés eljárásai, mind a gépei iránt. Ezért az Arburg – gyakran további szakértők bevonásával – folyamatosan fejleszti nemcsak gépeit, de az anyagokat és az eljárásokat is. Ezt a stratégiát támogatja saját PIM laboratóriumának felállítása. Itt a potenciális felhasználók minden lényeges eljárási lépést gyakorlati feltételek mellett tesztelhetnek: az alapanyag-fejlesztéstől és -kipróbálástól kezdve az előkészítésen és a fröccsöntésen keresztül a fröccsöntött alkatrészek kiformázásáig és szinterezéséig. Az átfogó lehetőségekhez specialisták által nyújtott részletes tanácsadás társul.