Rendkívüli felbontású képek a Plutóról
Különleges körkörös folyamat sejlik elő a New Horizons által hazaküldött fotókon.


A New Horizons űrszonda által küldött új képsorozat rendkívüli részletességgel tárja elénk a Plutón található Szputnyik-síkság (Sputnik Planum) tarka felületét.

A fotókon látható, sokszögű táblák körülbelül 15-40 kilométer szélesek és 90 méter vastagok. A tudósok szerint a régió „sejtes” mintázata a következő folyamat eredménye lehet: a Pluto titokzatos belsejében uralkodó, langyos hőmérséklet megolvasztja a szilárd nitrogént, amely így a felszín felé áramlik. A törpebolygó felületéhez érkező anyag ezt követően megfagy, és az újonnan kialakult, jókora lapok süllyedésbe kezdenek. A ciklus innen elkezdődik elölről. – „A Pluto ezen területe lávalámpaként viselkedik” – állította egy nyilatkozatában a New Horizons-csapat tagjaként William McKinnon.

A kép közepe környékén található sötét foltról a szakemberek azt gyanítják, hogy egy piszkos vízből álló jéghegy.

Alant látható az a New Horizons kutatócsapata által összefűzött fotó, amely a Pluto „szívében” található Szputnyik-síkság egy nagyjából 640 kilométer hosszú sávját mutatja. A kép részletessége körülbelül 80 méter pixelenként.

A lenti fényképen a Szputnyik-síkságtól nyugatra láthatjuk a nem hivatalosan csupán Viking Terraként emlegetett területet. Többek között számos, vörös porba burkolózó krátergyűrűt is felfedezhetünk a környéken. A vörös szín a tholin-molekuláknak köszönhető, amelyek a Pluto légkörében a nitrogénnel és metánnal kölcsönhatásba lépő napfény hatására jönnek létre.