hirdetés
hirdetés

Tudomány

A patikárius halálközeli élménye

Véletlenül bukkantak a 274 éves könyvecskére, amely először próbált tudományosan leírni egy halálközeli élményt.

hirdetés

Maradtak fenn beszámolók halálközli élményről az ókorból is, de a jelenség legkorábbi tudományos magyarázata attól a francia orvostól származik, aki 1740-ben számolt be erről. Pierre-Jean du Monchaux észak-franciaországi katonaorvos Anekdoták az orvostudományból című könyvecskéjében írt le egy esetet. Monchaux az okokat keresve úgy vélte, túl sok vér áramlott az agyba, emiatt érzékelt misztikus élményeket a végül eszméletére tért paciens. A leírásra Philippe Charlier orvostörténész bukkant, amikor egy antikváriusnál felfedezte és megvette 1 euróért a könyvecskét.

Érdekel az orvoslás története, csak ezért vettem meg a könyvet, ami önmagában nem túl érdekes és nem is ismeretlen – mondta el Charlier a LiveScience-nek. Ezért is érte meglepetésként Charlier-t, mikor belelapozva, felfedezte a halálközeli élmény leírását, aminek magyarázatát a 18. században kizárólag a vallás körébe utalták, tudományosan nem vizsgálták.

Monchaux doktor páciense egy párizsi neves gyógyszerész volt, aki elveszítette tudatát, majd amikor magához tért, többek között arról számolt be, hogy olyan tiszta és vakító fényességet látott, hogy azt hitte, már a menyben jár. Manapság is sokan, akik hasonló helyzetbe kerülnek, fényességről, alagútról, pozitív érzelmekről számolnak be – mondta el Charlier, aki összevetette a Monchaux által leírt tüneteket a napjainkban a halálközeli élmény mérésére használt úgynevezett Greyson-skálával, amely 16 eldöntendő kérdésből áll. A válaszokat pontozzák, és a 7 vagy annál több pontot elérők élményei sorolhatók a halálközeli kategóriába. A patikárius úr élményei Charlier szerint 12 pontot értek el.

Monchaux próbált tudományos magyarázatot találni a patikárius élményeinek okára és úgy vélte, a halálközeli állapotban az agy vérellátása megnövekedik és ez okozza az élénk képzelgéseket. Az orvostudomány mai álláspontja szerint azonban minden pontosan fordítva történik, úgy vélik, ebben az állapotban kevés vér, vagyis kevés oxigén jut az agyba, amely ekkor vészjelzéseket küld és ez okozza ezeket az élményeket.

Karosszékben
Bruce Greyson a 80-as években dolgozta ki skáláját, hogy mérhető legyen az NDE (near-death experience), a halálközeli élmény. Ha valakit érdekel, itt olvashatók a Greyson-skála kérdései és a kiértékelés. Sajnos csak angolul találtam meg. Amúgy Monchaux doktor könyvecskéje a neten eredetiben itt olvasható.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés