AI-re és digitalizációra összpontosítanak
Egyre gyakroribbak az olyan vállalatok, amelyek más alapterületekről érkezve mára tevékenységük fontos elmévé tették a digitalizációs trendekbe illeszkedő technológiai fejlesztést. Ilyen az üzleti tanácsadással indult, nemrégiben pedig már a második irodáját Budapesten megnyitó Accenture.

Fel kell készíteni a dolgozókat az intelligens technológiákkal való együttműködésre – állt többek között az Accenture új technológiai központját és fejlesztéseit bemutató, valamint a jövő munkájával kapcsolatos kihívásokat boncolgató esemény középpontjában. A tervek szerint a dublini központú nemzetközi szolgáltató az elkövetkezendő egy év során kétszáz új munkavállalóval bővíti hazai csapatát, akik az Advanced Technology Center és a Digital Industry X.0 üzletág tagjaként a legújabb informatikai és ipari technológiák fejlesztésén dolgozhatnak.

Munkaszervezés helyett munkaerő-szervezés

A vállalat maga is követi a saját gyakorlatában azt a szemléletet, miszerint a növekedés kulcsa a munkaerő átcsoportosítása és az intelligens technológiákkal való együttműködés támogatása. Az Accenture új leszögezi, hogy a vállalkozások lehetőségektől eshetnek el és a növekedésükben is jelentős lemaradást eredményezhet, ha a vezetők nem lépnek időben. A Reworking the Revolution című előrejelzés szerint, ha a vállalkozások ugyanolyan arányban fektetnek be a mesterséges intelligenciába (AI) és az ember és gép közötti együttműködésbe, mint a legnagyobb vállalatok esetében ma már megszokott, akkor 2022-re 38 százalékkal nőne globálisan a bevétel, és 10 százalékkal emelkedne a foglalkoztatottság szintje.

Tomas Volek (balra), az Accenture Technology Center regionális vezetője, Martin Kucera, a budapesti központ vezetője és Komjád István, az Accenture Industry X.0 üzletág vezetője

A tanulmány eredményei alapján mind a vezetők, mind a dolgozók optimistán tekintenek ezekre a kihívásokra. Az 1200 megkérdezett felsővezető 61 százaléka gondolja azt, hogy a következő három évben növekedni fog az AI-val való együttműködést igénylő munkakörök aránya, ennek ellenére csak 3 százalékuk nyilatkozta azt, hogy a szervezetük a következő három évben jelentősen megnövelné a dolgozók átképzésébe történő beruházást. „Jól látszik tehát, hogy a munkaerő-szervezés, az emberek gondolkodásmódjának alakítása, a feladatok és a munkakörök újraértelmezése sürgető tennivalóként tornyosul a vállalkozások előtt" – ismertette az előrejelzés konklúzióját Tomas Volek, az Accenture Advanced Technology Center regionális vezetője.

Digitális technológia mindenkinek

Nao interaktív robot
A jövő munkájáról és a technológiai fejlődésről szóló beszélgetésnek az Accenture új budapesti irodája adott otthont, amely idén januártól az ötven központtal működő és 318 ezer szakembert alkalmazó Accenture Global Delivery Network kontinenseken átívelő hálózat technológiai központjaként működik. Az innováció és az új, fejlett technológiák iránti fokozott érdeklődést tükrözi az elsősorban az ipari IoT-t célzó fejlesztésekkel foglalkozó másik hazai részleg, a nevében a negyedik ipari forradalmon is túlmutató Digital Industry X.0 üzletág.

Az eseményen az irodaterület bejárása alkalmával a résztvevők „élő” demonstrációkon tekinthettek meg néhány új technológiai fejlesztést az Accenture mérnökeinek munkájából.

Hogy csak néhányat emeljünk ki, szerepelt közöttük féktárcsagyártó üzem modellje, amelynek PLC-vezérelt moduláris elemei egy íróasztalon elhelyezett összeállításban leképezik a teljes gyártóüzem működését, így tökéletesen alkalmas a majdani valós üzem előzetes demonstrálására, optimalizálására, a dolgozók betanítására.

A biometrikus azonosításon alapuló személyazonosság-ellenőrző rendszer egyszeri, ujjlenyomat-rögzítéssel és a személyes adatok felvételével egybekapcsolt regisztráció után egy mobil személyazonosság-igazoló alkalmazás segítségével a rendszerbe bekapcsolt szervezeteknél (például egészségügyi vagy oktatási intézmények, munkaközvetítő, államigazgatási hivatal) az ügyfél rendkívül egyszer és biztonságos azonosítását teszi lehetővé.

A féktárcsagyártó üzem modellje a teljes gyártási folyamatot leképezi (forrás: Accenture)

Egy autó összes rendszerének szimulációjára alkalmas az iPaden futtatható applikáció, amely teljesen interaktív módon vizualizálja a gépjárművet, lehetőséget adva a potenciális vevőknek a tetszés szerinti konfigurálásra, a dizájnereknek a fejlesztésre, a mérnököknek a hibák képi ábrázolására, de akár az egyes részrendszerek működésével kapcsolatos tréningekre is. A virtuális valóság gyakorlati alkalmazására pedig egy VR-szemüvegen és kézi konzolon keresztül „levezényelt” abroncsgyártást hozott fel a cég példaként: a kezelőnek a valós gyártósoron végbemenő munkafolyamatokat kell „elvégeznie”, ezzel kitapasztalhatja még a termelés beindulása előtt a szükséges fortélyokat, leküzdheti az esetleges nehézségeket.

VR-szemüvegen keresztül begyakorolható a gyártás

„Az igényesen kialakított iroda a jövő munkavállalóit szolgálja. Ilyen prémiumkörnyezet nélkül ma már szinte elképzelhetetlen a munkaerőért folytatott versenyben, hogy a legjobban képzett és leginkább motivált fiatal szakemberek toborzása sikerrel járjon" – világított rá Komjád István, az Accenture Industry X.0 üzletág vezetője arra a tényre, hogy a technológiai kihívásokban rejlő lehetőségek ma már önmagukban nem elegendően vonzók a munkavállalók számára.