hirdetés
hirdetés

Kiberbiztonság

A Nemzetközi Űrállomáson is szaglászott a repülőgéphekker

A kutatóközpont hőszabályzóját csavarhatta el az a férfi, aki időnként állítólag kereskedelmi repülők felett is szívesen „átveszi” az irányítást.

hirdetés

Még áprilisban egy Chris Roberts nevű biztonsági kutatót leszállítottak a United Airlines egyik járatáról. A vád az volt, hogy a férfi a repülő kiberbiztonsági szempontból sebezhető pontjairól megosztott egy üzenetet a twitteren.

Roberts az Ars Technica beszámolója (és egy nem rég felfedezett videó) szerint egy 2012 novemberi hackerkonferencián megemlítette, hogy anno a Nemzetközi Űrállomás biztonsági rendszerében is körülnézett kicsit, és ha már ott járt, kicsit elcsavarta a hőszabályzót. A „biztonsági szakértő” szerint a NASA akkor „jól le is torkollta” a magánakciója miatt.

Mint a férfi elmondta, az is felmerült benne, hogy a Marsra küldött, Curiosity nevű rovert is „elviszi egy körre”. Roberts állítólag azért tett le erről a tervéről, mert ezzel már több törvényt szegett volna meg, „mint amennyihez hozzá van szokva”.

A kép csak illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az informatikában láthatóan járatos „hacker” először akkor kapott jelentős médiafigyelmet, amikor kiderült, hogy a kereskedelmi gépek biztonsági résein végzett kutatásai miatt az FBI kihallgatta. A nyomozóhivatal április 15-én vette őrizetbe a kalandvágyó szakértőt, miután ennek gépe földet ért a New York állambeli Syracusában. A hatóság szerint Robertsnek egyszer már sikerült is egy kereskedelmi repülő felett átvenni az irányítást, és egy parányit meg is tornásztatta a gépet.

Roberts nagyívű akciói éppenséggel azután estek meg, miután az Egyesült Államok Kormányzati Ellenőrzési Hivatala (GAO) kiadott egy jelentést, amely azt taglalja, hogy a hackerek milyen veszélyeket okozhatnak a kereskedelmi járatok vezeték nélküli kommunikációs hálózatainak (pl. Wi-Fi) feltörésével.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés