A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 15. Konferenciáján jártunk
Október elején pár napra Visegrád vált az ország egyik legfontosabb logisztikai központjává. Nem a nemzetközi áruszállítási forgalom vagy egy zsúfolt raktár tette azzá, hanem az a több mint 200 nagyvállalati logisztikai vezető, aki a Klub által szervezett konferencián vett részt.

A szervező, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja egy jól összeszokott mégis nyitott csapat. A hotelben így bő két napra garantált volt a jó hangulat is a kimagasló minőségű szakmai programok mellett. A résztvevők izgalmas előadásokon és workshopokon inspirálódhattak, illetve olyan partnerekkel találkozhattak, akiktől legújabb logisztikai vagy raktártechnikai megoldásaikat rendelhetik a jövőben.

Hosszú idő telt el

Az elmúlt két és fél év tele volt váratlan, vagy legalábbis kevésbé várt fordulatokkal világszerte. Érintették ezek a gyártást ugyanúgy, mint a logisztikát és miközben mindannyian érezhettük, milyen hatással van az emberi kapcsolatainkra a pandémia, megtapasztaltuk azt is, hogyan rendezi át az üzleti világot a kialakult helyzet. Vörös Áron, a Vodafone Magyarország Network Logistics menedzsere mégis egy sikertörténettel nyitotta meg a csütörtöki előadásszekciót október 7-én.

2020 ugyanis nemcsak a járvány miatt, hanem a UPC hálózatának felvásárlása miatt is fontos év volt a vállalat számára. Az átállás, az integráció és az új rendszer kiépítése, illetve megszilárdítása számos kihívást tartogatott, biatorbágyi raktárukra azonban közös sikerként tekint. Ez ugyanis nemcsak a Vodafone csapatának érdeme, hanem a teljes NLV Klub közösségé is. „Tulajdonképpen mindent, amire szükségünk volt, meg tudtam rendelni olyan cégektől, akikkel korábban itt, a konferenciákon találkoztam” – utalt a szakmai közösségre, amelyet a Klub jelent.

Végül csatlakozott Szabó Zoltánhoz, az NLV Klub elnökéhez abban, hogy az elmúlt időszak megterhelő és hosszú volt a személyes találkozás élménye nélkül. Ezzel pedig a legtöbb résztvevő egyetértett, habár a szervezők nemcsak azokra gondoltak, akik Visegrádon követték az előadásokat. Olyan konferenciaprogramot állítottak össze, amely a hibrid formátumnak köszönhetően az online résztvevőket is be tudta vonni az előadásokba.

Talpra állunk

Pozitív üzenetekből a nap további részében sem volt hiány. A napindító kerekasztalbeszélgetésen az új játékról beszélgetett Barla-Szabóné Illés Nóra, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. country logistics menedzsere, Szabó Zsolt, a BorgWarner Oroszlany Kft. logisztikai menedzsere és Adorján Zoltán, a Contitech Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakemberek meglátása szerint minden szektorban más-más időszakok számítottak a leginkább megterhelőnek az elmúlt években. Míg 2019-ben a legtöbb üzem kapacitás- vagy munkaerőhiánnyal küzdött, addig 2020 elején leállásokkal és csökkentett gyártási volumennel kellett számolniuk. 2021-ben tovább folytatódott a hullámzás, az év végéhez közeledve pedig még mindig nagyon kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a jövő év tervezését elvégezzék.

Ennek ellenére terveik vannak, mind fejlesztési, mind termelési szinten. Az autóipari alapanyaghiány kiszámíthatatlansága vagy az FMCG-szektor termékei iránt mutatkozó szezonális keresletváltozás nem tántorítja el a vállalatokat attól, hogy továbbra is minőségi ügyfélkiszolgálásra törekedjenek.

Új alapokon a logisztika

– Méghozzá olyanokon, amelyek stabilabbak az eddigieknél. A technológia ugyanis lehetővé teszi a pontosabb tervezést, a gyorsabb kiszolgálást és a jobb követhetőséget. A nyitó kerekasztalbeszélgetést követően olyan esettanulmányokon keresztül bemutatott megoldásokat ismerhettünk meg, amelyek ma már gyakorlatilag minden vállalat számára elérhetők. Az invesztíciók megtérülése a jelenlegi munkaerőhiány és keresletnövekedés mellett igen kedvezőnek mutatkozik, sok helyen pedig egyszerűen kivitelezhetetlenek lennének a logisztikai folyamatok automatizálás nélkül.

Nem ritka, hogy az emberek robotokkal dolgoznak együtt a gyárakban és a raktárakban, a kettő összehangolása pedig kulcsfontosságúvá vált a termelési volumen és tempó fenntartásában. S bár még mindig vannak, akik szkeptikusan szemlélik a robotok alkalmazását vagy épp azok lázadásától tartanak, a probléma inkább abban rejlik, hogy óvatos a rendszer. Román Kata, a Decathlon Magyarország logisztikai vezetője bemutatta a sportáruház-lánc raktárlogisztikai rendszerének telepítésével járó nehézségeket is az előnyök mellett. „Az élesindítás sok szempontból nehézségnek bizonyult, volt, amikor naponta közel száz vészleállást kellett regisztrálnunk, de végül minden a helyére került és ma már AGV-kkel és mobil polcokkal történik a raktározás” – foglalta össze.

A délutánt esettanulmányokat feldolgozó workshopokkal, kapcsolatépítéssel és némi szórakozással tölthették a résztvevők, majd másnap újdonságnak számító logisztikai eszközöket ismerhettek meg a gyártók kínálatából. Szó volt arról is, hogyan lehet fenntarthatóbb az áruszállítás mind a közutakon, mind a raktárakon belüli modern eszközökkel.

Az egész rendezvény hangulatát az ismerősség, a kapcsolatépítés és -ápolás lehetősége adta, illetve az, hogy a termekben és a termeken kívül is jutott hely a szakmázásnak, akár a díszvacsorán és azután is. A csütörtök esti gasztroest keretében átadták a Logisztikai Példamutatásért Emlékplakettet, illetve a Logisztikai Csapatbajnokság győztes csapatainak díjait is, valamint oklevéllel és ezüst kitűzővel köszöntötték az új NLV Klubtagokat. 

Az új alapok részét képezték tehát azok a frissen megfogalmazott játékszabályok, amelyeket a pandémia hatására írtak meg a szakértők, a legmodernebb technológiák és automatizált rendszerek, amelyekre a kihívások leküzdésében számíthatunk. Ezen túlmenően az NLV Klubban alap a kapcsolatépítés és a kölcsönös támogatás is a tagok számára.

Így találkozott tehát Visegrádon a szakma egy év kihagyás után, a munka mellett pedig elfért egy kis szórakozás is.

 

Az esemény szakmai programjairól további összefoglalónkat keressék a novemberi Gyártástrend magazinban!