hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

A Nagy Raktárház pusztulása

Amikor 1834. október 16-án kigyulladt a Westminster-palota, a híres művész, Turner csónakot bérelt és a Temzéről figyelte a borzalmas jelenetet, amely két híres olajfestménye és egy sor akvarellje ihletője lett. Vagy mégsem?

hirdetés

Az egyik vízfestmény

Matthew Imms, a londoni Tate múzeum munkatársa kiderítette, hogy Turner vízfestménysorozata, a Londoni Parlament égése valójában egy másik épület, a Towerben lévő Nagy raktárház pusztulását ábrázolja. A Turner-hagyatékban talált kilenc, élénk színekkel megfestett képet először 1909-ben katalogizálta A. J. Finberg, aki úgy vélte, a képek a Parlamentet (Westminster-palotát) 1834-ben sújtó tűzvészt ábrázolják.

Ám egy új, a hagyatékban lévő több mint 30 ezer képet érintő, átfogó katalogizálás során kiderült, hogy a festmények a Towerben 1841-ben pusztító tűzvészt ábrázolják. Valójában már régóta sejtik, hogy a képeket rosszul katalogizálták, de azt nem tudta senki megmondani, hogy ha nem a Parlament égése, akkor mi látható a képeken – mondta el Imms az Art Newspapernek.

Imms szerint annyi egyértelmű volt, hogy Turner kései munkáiról van szó, tehát átnézte a korabeli nyomatokat, képeket és így jutott arra a következtetésre, hogy az akvarelleken a Nagy raktárház ég 1841. október 30-án. Az épületben régi fegyvereket, ágyúkat, puskákat tartottak, hogy volt-e közöttük gyúlékony anyag, azt nem tudom, a tetőtérben azonban sátrakat tároltak és azok bizonyosan jól égtek – mondta el Imms. A vízfestményeken felismerhető a raktárház teteje, néhol hosszúkás, magas ablakai is kivehetők, de ami biztos támpont, az az égő ház mögött felsejlő és pontosan kivehető Fehér torony.

Van, aki úgy véli, hogy a háttérben a Westminster-apátság látható, de Imms szerint annak körvonalai egészen máshogy rajzolódnak ki az épület mögött. Imms feltevését megerősítik más források is. Turner 1841 kora őszén Svájcból tért haza, ahol a nyarat töltötte.1841. november 3-án, vagyis nem sokkal a tragédia után kapott egy különös levelet Wellington hercegtől, a Tower parancsnokától, amelyben azt írja a parancsnok a művésznek, hogy nem engedheti meg senkinek, hogy a Towerbe lépjen, csakis üzleti ügyben. Feltehetően Turner nem sokkal korábban kérvényezte, hogy körbenézhessen ott, miután néhány nappal korábban – szintén a Temzéről – végignézte a raktár leégését.

Karosszékben
A több épületből álló Tower első épületét, a Fehér Tornyot 1078-ban építtette Hódító Vilmos. Később fallal és vizesárokkal vették körül. Szolgált katonai erődítményként, királyi palotaként, börtönként, levéltárként, ma múzeum. A Westminster–palotát a 11. században építették, ez volt az első királyi palotát, és az angol királyok londoni székhelye 1512-ig, amikor nagy része leégett. Újjáépítették és a parlament székhelyeként szolgált. 1834-ben szinte teljesen leégett. Újjáépítését 1840-ben kezdték meg és 30 éven át tartott.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés