hirdetés
hirdetés

A nácik elvitték, most megtalálták

Raffaello Fiatalemberének 1945-ben veszett nyoma, most egy bank páncéltermében akadtak rá.

hirdetés

Azt azonban nem árulják el, melyik országban van a bank. Lengyelországban őrizték Raffaello egyik mesterművét, amelyet a második világháborúban vittek el a nácik, 1945-ben nyoma veszett, sokan úgy vélték, elpusztult, most azonban előkerült, de nem tudni, melyik országban. Raffaello a Fiatalembert 1513-1514 körül festette, és a nácik a krakkói Czartoryski-gyűjteményből vitték el 1939-ben, a háború legelején.

Hitler egy elrabolt festményt szemlél
Hitler egy elrabolt festményt szemlél
Lengyelország lerohanása után a németeknek szinte az első dolguk volt, a Lengyelországban őrzött műkincsek szisztematikus elrablása. A műkincseket – miként Hitler-albumok kerültek elő című posztomban is írtam, gondosan katalogizálták, majd a jegyzékeket képekkel ellátva csinos bőrkötésű kötetekbe fűzették és átadták Hitlernek. Ezekből válogatták ki, mely darabok kerüljenek Führernek a jövő birodalmi fővárosába, Linzbe tervezett Führermuseumába.

A festmény azonban 1945-ben, röviddel a háború vége előtt eltűnt. A Lengyel Külügyminisztérium Kulturális Javak Visszaszerzésével foglalkozó hivatalának szóvivője elmondta, az a legfontosabb, hogy a kép nem semmisült meg a háborús pusztításban. Biztonságban van a világ olyan részén, ahol jogukat a festményre elismerik, így bízni lehet abban, hogy a Fiatalember visszatér Lengyelországba. Azt azonban a szóvivő nem volt hajlandó elárulni, melyik országról van szó.

Amerikai katonák megtalálják Leonardo Hermelines hölgyét
Amerikai katonák megtalálják Leonardo Hermelines hölgyét
A Czartoryski-család rögtön a háború után kerestetni kezdte a festményt, ezt azonban - a közlemény szerint - gátolta a Vasfüggöny leeresztése a régióban. 1991-ben újult erővel kutattak a kép után, ami most vezetett eredményre. Sok szakértő úgy véli, a festmény, amely Francesco Maria della Rovere portréjaként is ismert, valójában önarckép. Adam Jerzy Czartoryski herceg 1798-ban vásárolta meg Leonardo da Vinci Hermelines hölgyével együtt (ez utóbbit szintén elrabolták a nácik, ám a háború után visszakerült a gyűjteménybe).

Karosszékben
A sajtó többszöri megkeresésére, Wojciech Kowalski szóvivő azt nyilatkozta a The Art Newspapernek, annyit tudnak, hogy a festmény biztonságban van egy bank páncélteremében, de nem titkolódznak, hiszen valójában ők sem tudják, melyik országban. Kérdés már csak az, akkor honnan tudják, hogy biztosan visszakapják.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés