A munka hevében
A Facebook odense-i információfeldolgozó központja a saját működése során termelődött hő átadásával jelentős mértékben tehermentesíti a város távfűtési rendszerét.

A nagyüzemi léptékű, „izzasztó” számítgatások közben a szerverparkok általában hatalmas mennyiségű hőt termelnek. Ez a forróság nem elég, hogy jobbára felhasználatlan marad, becsatornázatlanul szabadjára engedve még a környezetet is károsítja.

A Facebook szerencsére mind ezzel tisztában van, és a dániai Odense-ben felhúzott adatközpontját már direkt úgy építette meg, hogy a komplexum működés közben egyidejűleg 7000 helyi háztartás fűtéséből is kivegye a részét. A pazarlás és a környezetszennyezés problémáival ilyen úton egy csapással tudott leszámolni a vállalat.

A rendszer infrastruktúrájának kialakításában a cég Odense Fjernvarme Fyn nevű távfűtés-szolgáltatója segítségét is igénybe vette. A központ ilyen módon, hulladékhő formájában évente 100 000 megawattóra energiát bocsát majd a lakosság rendelkezésére.

Az Odense-i adatközpont (Forrás: Facebook)

Az egész koncepció legfontosabb eleme a Facebook 50 000 négyzetméteres szerverparkja és az odense-i távfűtéshálózat között keringő víz. A városból beérkező folyadékot hőszigetelt acélcsatornákon keresztül a létesítmény tetejére irányítják, majd pedig átvezetik a komplexum 176 hűtőegységében elhelyezett réztekercseken. Az út közben róluk valamennyi hőt begyűjtő víz ezt követően a Fjernvarme Fyn hőszivattyúi felé veszi az irányt, ahol még további melegítésen esik keresztül, és immár forró állapotban árasztja el Odense távfűtéshálózatának vezetékrendszerét.

Jelenleg megfogalmazott törekvései alapján egyébként Dánia 2030-ig fog maradéktalanul felhagyni a széntüzelésű hőtermeléssel. A Facebookkal megvalósított közös projekt eredményeként Odense már sokkal korábban elérheti ezt a célkitűzést.