Hamarosan robot készítheti a vacsoránkat
Egy brit vállalat két karból álló gépi kuktája valódi szakácsok mozdulatainak elsajátításával képezi ki magát konyhafőnökké.

A londoni Moley Robotics a Hannover Messe nevű, ipari technológiákat felvonultató szakmai vásáron mutatja be új robotséfének prototípusát. A gép rákból készült krémlevest fog főzni a közönség szeme láttára.

A Molney szerint a 20 motorral, 24 ízülettel és 129 érzékelővel felvértezett, mesterséges szakács először feszült figyelemmel kíséri egy valódi (hús-vér) konyhafőnök mozdulatait, majd pedig ezek a gesztusok szó szerint parancsként vezérlik a két robotkar konyhai ténykedését.

A brit vállalat azt reméli, hogy idővel a szerkezet az alapanyagok előkészítésétől a konyha feltakarításáig mindent el tud majd végezni. A gyártók emellett a jövőben hűtővel és mosogatógéppel is fel kívánják szerelni a masinát.

De vajon nem „túl nagy falat-e” egy mai robotséf számára a konyhaművészet komplexitása? Rich Walker, a gépet tervező Shadow Robot nevű vállalat ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy a gép képes olyan kihívásoknak megfelelni, mint hogy felismerje például, ha már elég jól fel van verve a tojás.

„Ha valami megváltozik - mondjuk merevebb, vagy lágyabb lesz - azt látnunk kellene az érzékelők adatai között” – mondta. Walker szerint mindezen állapotváltozásokat fel kell tudni ismerni, hogy aztán ugródeszkaként szolgáljanak a főzési folyamat következő szakaszához.

Azért még nem kell szögre akasztanunk a kötényünket. A robotséf piaci bevezetésére még legalább két évet várni kell, és mai árfolyamon átszámítva körülbelül négymillió forintért lehet majd beszerezni.