A meglévő webkamerák használata gesztusvezérléshez
Kanadai szakemberek létrehoztak egy, a gyárilag beépített webkamerákra illeszthető eszközt, amelynek alkalmazása mellett a számítógépek gesztus alapú irányításához semmilyen perifériás elektronikus eszközre vagy speciális integrált hardverre nincs szükség.

Bár a mozdulatokkal vezérelt számítógépek fogalma korántsem számít újkeletűnek, ahhoz, hogy egy komputert pusztán mutogatással irányítani lehessen, jellemzően valamilyen perifériás elektronikus eszközt vagy speciális beágyazott hardvert még napjaikban is alkalmazni kell. A kanadai Waterloo-i Egyetem munkatársai úgy gondolták, hogy ezt a funkciót valamiképpen azért egyszerűbben is integrálni lehet a masinákba, és éppen ezért vágtak neki a Typealike nevű rendszer kifejlesztésének.

Az új találmányt két komponens, jelesül egy, a gép webkamerájára helyezendő, lefelé néző tükör és egy olyan gépi tanulás alapú szoftver alkotja, amelyet a kontrollálni kívánt komputerre kell feltelepíteni.

Hogy a Typealike-ban rejlő potenciált szemléltessük, a megfelelő betanítást követően például a felhasználók pusztán a hüvelykujjuk felmutatásával is feltekerhetnék a számítógépük hangerejét.

Minthogy mindenkinek másképp néz ki, és máshogyan mozog a keze, első lépésben a szakemberek 30 önkéntes segítségét vették igénybe, hogy a rendszer által jelenleg felismert 36 taglejtés videó-adatbázisát felépíthessék. A kutatók ezt követően a gyűjtemény tüzetes végigböngészésére kárhoztattak egy gépi tanulási algoritmust, amely így idővel a kezek formájától és a fényviszonyoktól függetlenül képessé vált a különböző gesztusok felismerésére.

A rendszer jelenleg 97 százalékos pontossággal tudja azonosítani az egyes  mozdulatokat.

Amellett, hogy a mindennapos számítógép-használatot jelentősen leegyszerűsítheti, a fejlesztők szerint (kellő csiszolgatással) a technológia a virtuálisvalóság-környezetben is megállhatja a helyét, amennyiben idővel a kézi vezérlőeszközöket ilyen miliőben is ki lehet majd váltani vele.