A Marson is bizonyítanak a 3D-nyomtatott alkatrészek
Bár nem mindennapi alkalmazása ez a 3D-nyomtatásnak, széles körű felhasználhatóságát jól mutatja, hogy a február 18-án landoló Perseverance Rover tizenegy alkatrésze is ezzel a technológiával készült. A NASA mérnökei a hagyományos megmunkálási eljárások helyett folyamodtak a nyomtatáshoz, amellyel sokkal nagyobb szabadsággal tervezhették az alkatrészeket.

A tizenegy nyomtatott elemből öt a PIXL-ben (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) található, ezzel az eszközzel képes kimutatni a rover az élet nyomait a vörös bolygón. A karon, amelyen a PIXL-t elhelyezték, más eszközök is találhatók, így a tervezéskor az egyik legfontosabb szempont a méret- és a súlycsökkentés volt. A Carpenter Additive által gyártott titán alkatrészek az eredeti gyártástechnológiával készített darabok tömegének mindössze negyedét vagy harmadát teszik ki.

A NASA Perseverance Mars rover egyik fedélzetén lévő PIXL külső héja több alkatrészt tartalmaz, amelyek 3D nyomtatású titánból készültek

Ez a röntgenfelvétel a 3D-nyomtatású hőcserélő belsejét mutatja a Perseverance MOXIE műszerében

A maradék hat nyomtatott alkatrészt tartalmazza a MOXIE alegység (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), amelynek feladata a mesterséges oxigén-előállítás lehetőségeinek tesztelése. Ez a későbbiekben kulcsszerephez juthat a Földre való visszatérésben. A magas hőmérsékleten történő művelet elvégzése során az egység védelme érdekében megfelelő hővédő elemekre, a MOXIE esetében nikkelötvözet lemezekre van szükség.