A luxus is lehet fenntartható
Zöld rendszám, ingyenes parkolás, adókedvezmény – egyre több szabályozó szervezet kínál kedvezményeket a környezettudatos gépjárművek vásárlóinak és tulajdonosainak. A szabályozásokat természetesen a kínálati oldalon is igyekeznek követni a gyártók, az elektromos autózás pedig – számtalan vitathatatlan előnyével – immár a luxuskategóriát is kezdi meghódítani. 

Cikkünkben olyan modelleket gyűjtöttünk össze, amelyek felső kategóriás személyautó-élményt nyújtanak felhasználóiknak, azonban hajtásuk – legalább részben – elektromos. 

Az ikon – TESLA

A TESLA neve a köztudatban szinte összeforrt az elektromos autózással. Elon Musk brandje azonban a fenntarthatóság mellett az egyedi dizájnra és a vezetés – vagy éppenséggel az önvezetés – élményére fókuszál. Az új Model 3 a korábbi típusokkal ellentétben már több mint 500 km megtételére alkalmas egyetlen töltéssel, ez pedig lehetőséget teremt arra, hogy hosszabb utakat is elektromosan tegyünk meg.

Az új Tesla Model 3

A világszerte egyre inkább elérhető gyorstöltőhálózat egy ebédidőnyi pihenő alatt további 270 km útra elegendő töltést ad. Érdekesség továbbá, hogy az autóban két motor található, melyek az első és a hátsó tengely hajtásáért felelősek, meghibásodás esetén pedig önállóan is képesek az autó mozgatására. 

Ezzel a TESLA új modellje jelenleg a legnagyobb hatótávú, kereskedelmi forgalomban is kapható elektromos autó.

Megbízható társ elektromos kivitelben – Lexus UX 300e

A Lexus, a Toyota luxusmárkája ez év tavaszán mutatja be legújabb elektromos SUV-modelljét. Ez a személyautó pedig igazi újdonság a márka történetében: a hibridtechnológiában úttörőnek számító Lexus most debütál a teljesen elektromos hajtásláncú autók piacán. Az új modell igazi városi terepjárónak készül intelligens digitális funkciókkal és könnyen kezelhető beltérrel.

Lexus UX 300e

Az autó egy töltéssel kb. 400 km megtételére alkalmas – így felveszi a versenyt hagyományos kategóriatársaival hosszabb utakon is. A fejlesztők azonban az elektromos hajtás mellett a már bevált és kedvelt funkciókat is szem előtt tartották, így vezetéskönnyítő megoldásokból az új modellben sem lesz hiány. 

A német triász 

Audi e-tron Sportback

Az Audi igen eltökélt a fenntartható fejlesztések irányában. A márka célkitűzése, hogy 2025-re az értékesített modellek 40%-a elektromos jármű legyen. Ehhez 2024-ig tizenkétmilliárd eurós beruházást terveznek gyáraikban, az e-tron-termékcsaládot pedig folyamatosan bővítik. 

A német autógyár elektromos modelljével már találkozhattak a szemfüles mozilátogatók: az e-tron GT koncepcióautó a Pókember: Hazatérés című filmben szerepelt. Az e-tron-termékkör pedig a vásznon való megjelenés óta tovább bővült, ma már rendelhető a teljesen elektromos hajtású Audi e-tron Sportback modell, amely ígérete szerint a tökéletes vezetési élményt egyesíti az elektromos hajtástechnológiával.

A lenyűgöző dizájn mellé megnyerő menettulajdonságok társulnak, és akár 446 km hatótávolság. A töltés a kiépült töltőhálózatnak köszönhetően gyors és egyszerű, a fejlesztők pedig arra is gondoltak, hogy minél könnyebbé tegyék az otthoni energiapótlást. Így minden reggel frissen töltött autóval indulhat el a tulajdonosa otthonról.

Az elektromos hajtáslánc gyors indítást, késés nélküli reakciókat és 200 km/h-ban maximalizált sebességet ígér. A hagyományos Audi-modellekben már megismert vezetéskönnyítő funkciók pedig az e-tron-típusokban is megtalálhatók. 

BMW X5 – ismert modell új kivitelben

A BMW közkedvelt modelljei ma már plug-in hibrid változatban is elérhetők – ezzel teszi fenntarthatóbbá járműveit a bajor autógyár. A kedvelt városi terepjárója, az X5 valódi felső kategóriás élményt kínál, az új elektromos kiegészítő hajtásláncnak köszönhetően városban, akár 80 km-es hatótávban, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A BMW kedvelt modelljeitől megszokott módon a hibridekben is elérhető az állítható futómű, a testreszabható belső tér, illetve a digitalizált vezetősegítő rendszer. 

Mercedes Benz AMG sportautók

A Mercedes a nagy német nevekhez hasonlóan maga is előállt elektromos hajtású modellekkel. A BMW-hez hasonlóan a Mercedes mérnökei is a már megszokott élmény elektromos és digitális változatát fejlesztik. 

A márka háromféle elektromos kategóriával van jelen a piacon: a csak elektromos hajtású EQ, a plug-in hibrid EQ Power, illetve az EQ Power+ sorozatokkal. Ezek mindegyike a hagyományos belső égésű motorral szerelt járművek alternatíváját nyújtja.

A nagy teljesítményű EQ Power+ autókban a már kiforrott magas teljesítményű belső égésű motorokat elektromos társaikkal párosítják, így olyan sportautókat hoznak létre, amelyek városi körülmények között elektromos üzemben szinte nullára csökkentik a károsanyag-kibocsátást. 

Egyedi sportautó: Koenigsegg Regera

Az egyedi autókat készítő műhely, a Koenigsegg is igazodik a jelenkor kihívásaihoz. A Regera a luxuskategóriás Megacar fentarthatóbb hajtáslánccal szerelt alternatívája kíván lenni. A hibrid típusban egy V8-as motor mellett három elektromos dolgozik, ezeket a Koenigsegg által fejlesztett Direct Drive rendszer integrálja. Az új megoldással nincs szükség a hagyományos váltórendszerre, ezzel pedig könnyebbé válik a jármű. 

Koenigsegg Regera

A márka ígérete, hogy minden egyes autó, amelyet készítenek, a leggyorsabbak közé tartozik majd, a Regerára is érvényes. Azonban nemcsak ebben számít egyedinek az új autó: ez az első modell, amely teljesen automatizált működésű. A robotizált funkciókat az „Autoskin”-rendszer tömöríti, amely pehelykönnyű hidraulikus megoldásoknak köszönhetően anélkül biztosítja az automata működést, hogy nehezebbé tenné a modellt.

A Koenigsegg mérnökei ezen túlmenően külön gondot fordítottak a hangzásra is, tehát a hajtás átalakításának ellenére sem kell lemondaniuk a vásárlóknak a duruzsuló hangzásról.

Hibrid olasz fenevad: Lamborghini Sián

808 lóerő, 12 henger és egy elektromos motor – ha ehhez hozzáadjuk a Lamborghinitől megszokott különleges külsőt, a messziről is könnyen felismerhető formákat, egy csodálatos hibrid sportautót kapunk. 

Lamborghini Sián

Az olasz gyártó különleges modellje 2019 őszén debütált, és hihetetlen gyorsan gazdára talált mind a 63 gyártott darab. A Sián hajtáslánca tökéletesen ötvözi az elektromos és a belső égésű motorok előnyös tulajdonságait, 2,6 s alatt gyorsítva 100 km/h-ra az autót. Természetesen – ahogy a többi elektromos autónál – a gyártó itt sem mondott le a megszokott minőségről, a jellemző külső és belső jegyekről. A menetdinamikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig egy egyedi és különleges Lamborghinit kaptak a vásárlók.

A luxus luxusa: ilyen jövőt álmodtak a Rolls Royce tervezőmérnökei

Bár még egyáltalán nincs szó arról, hogy a közeljövőben elektromos Rolls Royce-t dobnának piacra, a luxusmárka tervezőit is megragadta a fenntarthatóság eszméje. Papírra vetették hát az elkövetkező 100 év vízióját, ebből született meg a teljesen elektromos modell képe.

A luxusautókra, akárcsak a divatra, egyedi és megismételhetetlenként tekintenek, így olyan autókat álmodnak a jövőnek, amelyek önállóan is értéket képviselnek megjelenésükkel – minden apró részletükben. 

Azonban az elektromos hajtáslánc mellett – a többi gyártóhoz hasonlóan, hangsúlyozzák az egyediség és a testreszabhatóság fontosságát. Úgy fest, ezek azok a kulcsszavak, amelyek az autógyártás és -tervezés jövőjét valójában befolyásolják.

Rolls Royce

A hagyományos tervezési szempontokat, mint az elegancia, a magas minőség és az otthonos, ismerősen ható belső tér, a legmodernebb technológiákkal ötvözik, a motorháztető alatt ugyanúgy, mint a karosszérián. Ez futurisztikus dizájnt eredményez, az autó megjelenése mégis sugározza mindazt, amit egy Rolls Royce-tól elvárunk. Igazi csemege tehát ez a koncepcióautó, amely egyben azt is jól példázza, hogyan hódítja meg az elektromos hajtáslánctrend a hagyományos értékeket képviselő gyártókat is.

Modenai várakozások: Jön az elektromos Maserati?

Bár még koncepciót sem láthattunk róla, januárban bejelentette a modenai autógyártó, hogy a jövőben elektromos modelleket is terveznek majd. Az első elektromos hajtáslánc-konstrukciót már tesztelik, és a hírek szerint a GranTurismo, illetve a GranCabrio modelleket szerelhetik majd ezzel. A gyártó továbbá elhintett néhány információt a hibrid megoldásokról is, tehát igazi irányváltás figyelhető meg a márkánál.