A legstrapabíróbb laptopok a piacon
A strapabíró – szélsőséges környezeti körülmények között működő – laptopok idén is keresettek voltak. Mivel ezek jóval drágábbak a lakossági és a vállalati piacra szánt, felső kategóriás laptopoknál, jól végig kell gondolni a választást. 

A VDC Research adatai alapján a strapabíró mobil hardvereszközök – laptopok, tabletek, valamint a járművekbe szerelt és a kézi eszközök – piacán 2016 első negyedében összesen 975 ezer gép talált gazdára 913 millió dollár értékben. Éves összehasonlításban ez 3,7, illetve 6,3 százalékos csökkenést mutat. A strapabíró laptopok azonban keresettek voltak idén is, ebben az alszegmensben a szállítói bevételek 14,3 százalékkal nőttek. Folytatódtak ezek a trendek a második negyedévben is, azzal, hogy az értékesített darabszám millió fölé kúszott, és a laptopokhoz hasonlóan a tabletek alszegmense is bővült.

Robusztus részesedés

Fölényesen vezeti ezt a piacot a Panasonic a világ minden régiójában a VDC Research éves jelentése (Strategic Insights 2015: Enterprise Mobility Solutions) szerint, mind az eladott darabszám, mind bevétel tekintetében – tavaly az értékesített laptopok 58,9 százalékát és a tabletek 50,7 százalékát szállította, vagyis többet, mint versenytársai együttvéve.

Mindez kétségtelenül az eszközök technológiai tartalmának és használhatóságának, megbízható strapabírásának köszönhető, és Toughbook termékcsaládjában a Panasonic az évek során valóban olyan megoldások sorát mutatta be elsőként a világon, amelyek azóta is mérvadóak ebben a kategóriában.

A Toughbook család őse, a CF-41 például a világ első, beépített CD-ROM-meghajtóját tartalmazó és magnéziumötvözetből készült burkolatú notebookjaként debütált 1994-ben. Két évre rá jelent meg a termékcsalád első modellje, a por- és nedvességálló CF-25, amelyben nem tett kárt, ha 70 cm magasságból leejtették.

Utóda, a CF-27 a mobil számítógépek körében a világon elsőként beépített GSM és WAN hálózati képességekkel érkezett 1999-ben, és érintőkijelzős változat is készült belőle. A Panasonic 2003-ban elsőként mutatta be a kifordítható érintőkijelzőt, a ma népszerű, hibrid laptopok előhírnökét, amelyet 2008-ban a Toughbook CF-U1, a világ első, strapabíró és ultrahordozható, teljes Windows operációs rendszert futtató PC-je, 2012-ben pedig az első, Windows alapú Toughpad tablet követett. Idén került forgalomba a CF-20, a világ első, teljesen strapabíró kialakítású, hibrid laptopja.

Megbízhatóságról másképp

Egy másik felmérés, amelyet a Technology Business Research (TBR) a Dell megbízásából készített a starpabíró laptopok és tabletek megbízhatóságáról, talán nem meglepő módon a gyártó Latitude termékcsaládjának robusztus kialakítású tagjait hozta ki győztesként. Idén nyáron a TBR világszerte több mint 400 olyan informatikai szakembert kérdezett meg, aki a strapabíró laptopokhoz és tabletekhez technológiai támogatást ad vállalatánál. A Dell eszközöket támogató szakemberek 83 százaléka mondta, hogy azok az elmúlt 12 hónapban 1 napnál kevesebbet álltak meghibásodás miatt, és ez az arány 12 százalékkal magasabb volt, mint a kutatásban szereplő másik három gyártó – a Panasonic, a Getac és az Xplore – esetében.

A Getac kínai gyártó, amely ún. félstrapabíró gépeket is kínál többek között egészségügyi és oktatási intézményeknek. A texasi, austini székhelyű Xplore Technologies – amely idén szintén kerek évfordulót ünnepel, húsz éve alapították – kizárólag strapabíró tableteket gyárt. Első, Genesys tabletjével az 1997-es CES-en mutatkozott be, legújabb modellje pedig az októberben bejelentett XSLATE R12 Detachable, amelyhez strapabíró billentyűzet csatlakoztatható.

Strapabíró laptopokat, tableteket, valamint a járműbe szerelésükhöz szükséges, nem kevésbé robusztus dokkolóegységeket a HP is gyárt, hogy a PC-piac másik, nagy szereplőjét említsük, a piacvezető Lenovo legendásan megbízható ThinkPad termékvonala pedig az ún. üzleti strapabíró gépek kategóriáját képviseli, amelyeket a sokat utazó infómunkások számára terveztek.

Szabványok és minősítések

Miután a strapabíró mobil eszközök a lakossági és a vállalati piacra szánt, felső kategóriás laptopoknál és tableteknél is jóval drágábbak, a beruházás megtérülése szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalat egy adott környezetben milyen specifikációjú gépet választ.

Segít a mérlegelésben, hogy a strapabíró eszközöket a gyártók jó pár szabvány szerint tesztelik és tanúsítják, így minősítésükből kiolvasható, hogy mennyire ellenállóak például az ütéssel, a porral, a folyadékkal, a szélsőséges hőmérséklet-ingadozással és légköri nyomással, valamint a rezgéssel szemben.

Ilyen szabvány, illetve minősítés többek között a veszélyes környezetben használható eszközökre vonatkozó ANSI/ISA.12.12.01, az ATEX a robbanásveszélyes környezetben használt villamos berendezésekkel foglalkozó európai rendelet alapján, valamint a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság által kibocsátott IECEx, amely ugyanerre vonatkozik, az ugyancsak IEC szabványon (60529) alapuló IP minősítés a por- és vízállóságról, valamint az egyesült államokbeli MLT-STD-810 katonai szabvány.

A Panasonic Windows 10 IoT Mobile Enterprise operációs rendszerrel működő FZ-F1 és Android alapú FZ-N1 Toughpad eszközei például MIL-STD-810G szabvány szerint tanúsított, IP67 besorolású, felső kategóriás tabletek, amelyek 1,8 méter magasságból leejtve sem sérülnek meg, teljes mértékben védettek a porral szemben, és 1 méter mélységig 30 percen át ellenállnak a víznek is. Magyarországi engedélyeztetésük folyamatban van, 2017 februárjában jelennek meg a hazai piacon.

Szintén MIL-STD-810G minősítést kapott a Dell csúcsmodellje, a Latitude 14 Rugged Extreme, amely az ANSI/ISA.12.12.01 szabvány szerint tanúsítottan használható -28 és 62 Celsius fok hőmérsékleti határértékek között.

Fontos azonban mindig meggyőződni arról is, hogy a strapabíró eszköz gyártója házon belül, maga tesztelte termékének ellenálló képességét, vagy a tanúsítást külső, független tesztelőre bízta.