A legolcsóbb megoldás kkv-knak
Sokakban kétely merül fel, ha egy gép esetében távol-keleti márkáról van szó, de ma már felelőtlenség beskatulyázni a jelentősebb kínai márkákat az objektív tények vizsgálata nélkül.

HSG Kína első számú lézervágó és -gravírozó berendezéseket gyártó vállalata. Az egyik legfontosabb célpiaca Európa, és a vállalat hosszú távú célja megfelelni az ipar 4.0 elvárásainak. A hagyományos lézervágó gépek mellett egyre több robotizált berendezést gyárt, valamint teljesen automata gyártósort is tervez. A HSG gépek műszaki színvonala egyértelműen felveszi a versenyt a piacvezető vállalatok gépeivel, 25-40 százalékos árelőny mellett.

Megbízhatóság kedvező áron

A G3015C a legkisebb teljesítményű fiberlézervágó gép a HSG kínálatában a kisebb méretű vállalkozások számára maximum 10 mm-es szénacél, illetve 5 mm-es rozsdamentes acél vágásához. A szakavatott szem rögtön észreveszi, hogy burkolattal nem rendelkezik. Ez a megoldás csökkenti a gép költségeit és helyigényét, és továbbra is megfelel a lézergyártmányokra vonatkozó EU- és MSZ-szabványoknak (szigorúbb munkavédelmi előírást kell betartani, valamint 1 kW-ban maximalizált a választható fiberlézerforrás teljesítménye). A belépőszintű gép műszaki tartalma jóval túlmutat azon a színvonalon, amelyet az induló árból gondolnánk. Összes fődarabja és fontosabb alkatrésze neves beszállítótól érkezik.

A gép „lelke”, a fiberlézerforrás a világ egyik vezető gyártójától, az IPG-től való. A választható teljesítmény 500 W, 700 W vagy 1000 W. A CNC-mechanikai fődarabok egy része Alpha Wittenstein és Hiwin gyártmányú. A szervomotorokat a Sanyótól és a Denkitől, az elektronikai alkatrészeket az Omrontól és a Schneidertől szerzik be. Az automata él- és távolságérzékelős lézerfej alkatrészei a Precitectől kerülnek ki.

A burkolat elhagyása csökkenti a költségeket és a helyigényt a szabványoknak való megfelelés mellett (forrás: HSG)

A precíz és erős CNC-rendszernek köszönhetően a G3015C kiemelkedő értékekkel jellemezhető. A nagy teljesítményű szervomotorokkal szerelt fogasléces direkthajtás által a lézerfej akár 100 m/min sebességre és 1G gyorsulásra képes. A mechanikai pontosság sem jelent kompromisszumot, hiszen a visszatérési pontosság 0,05 mm/1000 mm.

A legapróbb láncszem is kihatással lehet egy rendszer stabil működésére, ezért a pneumatikai és a gázköri alkatrészek a Bosch Rexroth jól ismert elemei.

A hosszú távú megbízhatóságért nemcsak a minőségi alkatrészek, hanem a gép váza is felelős. A gyártás itt rendkívül kritikus, a precízen hegesztett és CNC-megmunkált vázat négylépéses hőkezelésnek vetik alá a feszültségmentesítés érdekében. Így húsz évre garantált a váz deformációmentessége. A 100 százalékosan precíz váz az autokollimátoros ellenőrzést követően mehet csak a gyártás következő szakaszára.

A legnépszerűbb a kínálatban

A G3015A típus magasan vezeti az eladási statisztikát a HSG-nél. Míg 2016-ban 800 darabot értékesítettek, 2017-ben csak novemberig már 1200 gépet. Sikere az ár/érték arányban rejlik. A G-szériánál részletezett fejlett műszaki megoldásokat tartalmazza további fejlesztésekkel és lehetőségekkel. Ezek közé tartozik alapfelszerelésként az automata és kézi üzemmódban használható asztalváltó. A két munkaasztal cseréje mintegy 15 s-ot vesz igénybe. A lézerfej a német Precitectől érkezik Bluetooth-kapcsolattal lekérdezhető okosfunkciókkal. A komplett ipari burkolatnak köszönhetően 1 kW-tól 4 kW-ig választható a lézerforrás teljesítménye.

Kis alkatrészek is nagy pontossággal vághatók

A megnövelt mechanikai CNC-komponenseknek köszönhetően a maximális vágási sebesség 120 m/min 1,5G gyorsulással. A visszatérési pontosság azonos az előbbivel, a pozicionálás 0,03 mm-es pontossággal történik. Ez a gép szintén IPG lézerforrással szerelt, szénacél maximum 22 mm, rozsdamentes acél 12 mm vastagságig vágható vele.