hirdetés
hirdetés

Képzőművészet

A LED nem tesz jót Cézanne-nak

Olyan rendkívüli festményen, mint Vincent Van Gogh Napraforgóin látható sárga szín bezöldülhet vagy bebarnulhat abban a mesterséges fényben, amelyről szakértők azt hitték, hogy védi az alkotásokat.

hirdetés

Múzeumi kurátorok egy napon azt vették észre, hogy egyes festményeken a sárga szín sötétedni kezdett. Rögtön szakértőkhöz fordultak, akik megállapították, hogy a LED- (Light Emitting Diode-) fényforrások, amelyeket éppen azért használtak, hogy megvédjék a műalkotásokat a természetes és egyéb fényforrások károsító hatásától, bizonyos színeket rongálnak.

A 19. században olyan neves festők, mint Van Gogh vagy Cézanne előszeretettel használta festményei élénk sárga színéhez az úgynevezett krómsárga, ólomkromát festékanyagot, amely jóval gazdagabb szulfátokban, mint mások. A Koen Janssens, az Antwerpeni Egyetem munkatársa vezette európai kutatócsoport szerint éppen ez a magas szulfátarány okozza a problémát. A krómsárga három árnyalatát, a citrom-, a közép- és a kankalinsárgát tették ki erős röntgensugárzásnak a németországi Deutsches Elektronen-Synchrotronban (DESY) és a franciaországi European Synchrotron Radiation Facilityben (ESRF).

Azt találták, hogy a középsárga nem változott, stabil maradt, míg a citrom- és a kankalinsárga instabillá vált. A LED-fényforrás sokkal több kék/zöld fényt bocsát ki, mint a normál fényforrások – írta a professzor az ESRF honlapján. Márpedig ez a LED által kibocsátott kék/zöld fény bebarníthatja vagy olajzöldbe sötétítheti ezeket a színeket . Ezért a kutatók azt javasolják azoknak a múzeumoknak, amelyeknek olyan festmények vannak a tulajdonában, amelyek ilyen festékanyagokat tartalmaznak, hogy sürgősen helyezzék egyedi megvilágításba ezeket a képeket, mert ráadásul ezek a színek viszonylag gyorsan sötétednek be. Használjanak olyan LED-et, amely nem tartalmaz ilyen extra mennyiségű zöld/kék fényt.

Karosszékben

A kutatók szerint Van Gogh Napraforgóin és Gauguin-portréján máris károsodott a sárga szín. Kérdés, hogy visszafordítható-e a folyamat. Megdöbbentő, hogy pontosan biztonsági okokból alkalmazták ezt a fényforrást.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120729] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés