A következő lépés: a termikus tervezés integrálása
A 2015-ös SPS IPC Drives kiállításon az Eplan, a Phoenix Contact és a Rittal által bemutatott termikus tervezési integráció új lehetőségeket teremt a klímavezérlést is tartalmazó energiahatékony kapcsolószekrények standardizált tervezéséhez. 

Az integráció segít a klímarendszerek tervezésében keletkező hibák elkerülésében, és megakadályozza a nem szükségszerű leállásokat és karbantartásokat, csökkentve a költségeket és javítva a folyamat minőségét.

Az SPS IPC Drives kiállításon az Eplan, a Phoenix Contact és a Rittal által bemutatott termikus tervezési integráció egy a digitális termékadatokat, a szoftveralapú projekttervezést és a legújabb klímavezérlési megoldásokat tartalmazó átfogó koncepció. Az integrált eszköz erős és tartós minőségjavulást hoz a kapcsolószekrények tervezésében, hűtésében és zavarmentes működtetésében. A tervezők a termikus szabályozás tekintetében is ellenőrizhetik az elrendezést, és interaktív módon beavatkozhatnak a lehető legjobb hőterhelés kialakításához.

Előrelépésnek számít, hogy az Eplan Pro Panel virtuális 3D-s tervezője speciális funkciókkal bővül. Ennek során a legfontosabb célkitűzés az volt, hogy a kapcsolószekrény tervezőit a funkcionalitásról, a teljesítményhatárokról és az egyedi klímavezérlő megoldások integrációs lehetőségeiről tájékoztassák, hogy azok ösztönösen és a lehető legegyszerűbben a leghatékonyabb klímavezérlő megoldást találhassák meg.

A „forró pontok” kizárása

A hűtőberendezések optimális telepítéséhez a tervezőnek átfogó képpel kell rendelkeznie arról, hogy az intenzív hűtést igénylő alkatrészek hol helyezkednek el a kapcsolószekrényen belül. Az úgynevezett forró pontok kialakulásának megakadályozása már a kezdeti stádiumban fontos szempontnak számít. A 2016 őszétől elérhető új Eplan Pro Panel funkciók a hőterhelés sűrűségétől függően eltérő színnel jelölik majd az egyes komponenseket, amelyeket a maximális hőleadás és a telepített alkatrész mérete arányában számítanak majd ki.

A tervezők a kapcsolószekrényen belüli hőelosztásról is informálódhatnak majd. Ha az elosztás nem egyenletes, a szerelőlapon végzett célzott változtatásokkal bármikor javítható. Ehhez minden szükséges információ az Eplan Data Portal alkatrészadatai formájában áll rendelkezésre. A Phoenix Contact az első olyan gyártó, amely az Eplan Data Portalba integrál olyan releváns alkatrészadatokat is, mint a maximális hőleadás, a minimális távolság és a saját szellőzéssel rendelkező eszközök légáramlási iránya.

Optimális klímavezérlés és célzott hűtés

A kapcsolószekrényen belüli ideális és zavarmentes légáramlás létrehozásához a tervezőknek vizuális segítségre van szükségük, hogy az alkatrészek szerelési elrendezését összehasonlíthassák a klímavezérlés meghatározó tényezőivel. A Rittal-megoldások alkalmazásával a levegő akadálytalan áramlására szabadon hagyott helyek és a hűtőberendezések telepítésére ideális pozíciók grafikusan is megjelenítődnek. A légáramlástól elzárt területeket nem engedi használni a program az eszközök beépítésére, hiszen ekkor a klímaberendezésből származó hideg levegő áramlása nem biztosított, a hűtés hatékonysága jelentősen romlik.

A légáramlás és a hőleadás vizualizációja

Az optimálisan hűtött terület jellemzője, hogy a megbízható hűtőberendezés a saját szellőzőlevegő-térfogatárama által megfelelően le tudja hűteni. Az Eplan Pro Panel egyértelműen jeleníti meg a megfelelő eszközparamétereket – például a hűtőlevegő maximális hatótávolságát, valamint a készülékre és/vagy az arról érkező légáramlás szögét. Ennek kapcsán a szoftver azt is figyelembe veszi, hogy a légáramlás sebessége a távolsággal fordítottan arányos, így a hűtőlevegő hatótávolsága korlátozott.

A turbulens áramlás megakadályozása csak légterelőkkel lehetséges, amelyek alkalmazásával a hűtőlevegő az ajtóval párhuzamosan lép be a kapcsolószekrénybe. Az optimálisan hűtött terület felépítése közben ezeket az eszközspecifikus kiegészítőket is figyelembe kell venni. A jövőben minden releváns adat és információ elérhető lesz az Eplan Data Portalon az adott Rittal hűtőberendezés alkatrészadataként. Az Eplan Pro Panel többféle tesztüzem segítségével teszi lehetővé a pontos ellenőrzést.