A kiterjesztett valóságban is fordult a kocka
Egy cseh diák szemüvegén keresztül az amatőrök is se perc alatt kirakhatják Rubik Ernő világhírű találmányát.

 A fizikai kirakós játékoknál a számítógépes programokkal ellentétben nincsenek a megoldást elősegítő „csaló kódok”.  A Rubik-kocka 1974-es a feltalálása óta éppen ezért rengeteg bosszúságot okozott már az amatőröknek. Létezik megoldás a szellemdús kellék éppen hatályos titkának megfejtésére, ám a kirakáshoz meg kell érteni a játék mechanikáját, és pontosan kell memorizálni a folyamatosan változó arcait.

Legalábbis ez volt a helyzet, amíg a prágai Károly Egyetemen Martin Španělnek a kockát és a kiterjesztett valóságot (KV) összekötő dolgozata ki nem fordította a sarkából a világot.

A szoftver először beszkenneli a kocka arcait. rubik aug - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat Ez után pedig a „félreális” környezetben megmutatja, hogy melyik oldalt hova is kell elfordítani.

rubik aug - Create, Discover and Share GIFs on Gfycat

Španělnek éppen „Mistr kostky” (Kockamester csehül) volt a szakdolgozati témája az egyetemen.

A feltaláló így írja le a módszert:

A program két fázisban működik: az első fázisban megfigyeli a kocka pillanatnyi permutációját [elrendezését]. Az oldalakat tetszőleges sorrendben lehet bemutatni neki. A hibákat a szoftver automatikusan kijavítja. Amint a program „úgy véli”, hogy tökéletesen azonosította az aktuális elrendezést, kiszámítja, hogy 20 vagy kevesebb lépésből hogyan lehet megtalálni a megfejtést, és egyenesen a kockán magán meg is mutatja az első lépést. Felismeri, amikor egy forgatás megtörtént, és azonnal meg is mutatja a következőt. A felhasználó részéről nincs is más beviteli eszköz, mint a kamera adatai. A tájékozódás során a játékszert bármilyen szögből meg lehet mutatni.

A teljes videót ezen a linken lehet elérni.